Масаж на стъпалата

Масажът на стъпалата е един от най-ефикасните методи за комплексно възстановяване на организма. Проекции на вътрешните органи се намират по всички кожни повърхности, но масажът на стъпалата осигурява в най-голяма степен ежедневно въздействие върху тях по време на ходене. Нормалното стъпало има добре развит свод на ходилото. Този свод (извивката на стъпалото) осигурява пружинирането на тялото и масаж на стъпалата при ходене и тичане.

 Ko4an_Carevica_2Снимката демонстрира правилно ходило с добре развит свод. Липсата на такава извивка се нарича плоско стъпало и води до сериозни нарушения в целия костен скелет. Почти половината от хората на възраст над 50 години имат плоско стъпало в някаква степен и се нуждаят от периодичен масаж на стъпалата.

У  децата до 6-8 годишна възраст съществува физиологично плоско ходило. То е свързано с незрелостта на една от костите – os  naviculare. Активните гимнастически упражнения при подрастващите, ходенето боси, ходене на пръсти, ходене на пети, както и масажът на стъпалата са от изключително голямо значение за правилното развитие на свода на ходилото.

  • При децата не бива да се избързва с прилагането на ортопедични подложки!
  • Те коригират пасивно ходилния свод и намаляват силата на мускулите, ангажирани с тази функция!

Едва при изчерпване на ВСИЧКИ други възможности и при изразено плоско ходило може да се прибегне до използване на ортопедични подложки.

Придобито спадане на напречния свод на ходилото се наблюдава най-често при жените, носещи обувки на висок ток. С времето ходилото става по-широко в предната си част, което затруднява носенето на обичайните обувки. Върху възглавничките в основата на пръстите на крака се получава обширно мазолесто задебеление на кожата, поради повишеното натоварване в тези участъци. Оплакванията на пациентките могат да варират от болки с неясна локализация в ходилото, до силна, непоносима болка с невралгичен характер. Това са само част от проблемите. Изкривената стойка на тялото, качено на високи токчета, води до изнасяне на целия таз напред, за да се запази равновесие. С течение на годините тази принудителна поза води до промяна в тазовите кости и влече след себе си сериозни проблеми в осъществяване на детеродната функция на жената. Често срещан проблем, възникващ от носене на тесни и неудобни обувки е развитието на [highlight] кокоши трън [/highlight] . Красотата изисква жертви.

Ko4an_Carevica_3

Стъпалото е съвършена микро-акупресурна система с пълно топографско отразяване на всички части на тялото. В народната медицина още преди десетина века се препоръчва масаж на стъпалата и бягането на бос крак в утринната роса не само като закалителна процедура, но и за подобряване на обменните процеси на организма. Още оттогава съществуват препоръките за лечение на простудните заболявания чрез редуване на топли и студени бани на краката, придружени от масаж на стъпалата. Чрез масажи на стъпалата се повлияват добре още [highlight] главоболие [/highlight] , стомашни, менструални болки, [highlight] болки във врата [/highlight], болки в гърба, хрема, лесна уморяемост, депресия, заболявания на дихателните пътища и белия дроб, вирусни  и бактериални инфекции. При наличие на проблем в някоя част на тялото, в точката на нейната проекция на ходилото се опипва повишена плътност на тъканта и силна болезненост. При масаж на стъпалата е необходимо върхът на палеца да притиска тъканите в дълбочина и едновременно с това да прави кръгообразно движение. Обработката продължава 2-3 минути, докато се притъпи болката.

Ko4an_Carevica_4Ko4an_Carevica_5Ko4an_Carevica_6

Ако никой не желае да ви масажира миризливите крака, направете го сами с царевичен кочан! Просто стъпете върху кочана на бос крак и с умерен натиск търкаляйте кочана напред-назад. Изпъкналите краища на зърната правят почти идеален точков масаж на стъпалата върху проекциите на вътрешните органи по ходилото. Ежедневните упражнения от по 10-15 минути вечер ще ви накарат да се почувствате коренно различно. При деца, склонни към плоско ходило, това упражнение може да спести много „ортопедични” главоболия.

Когато е възможно, ходете боси! Природата мъдро е поставила „бутони” за въздействие върху вътрешните органи по ходилата. Грапавините и неравностите по земята при ходене на бос крак осъществяват масаж на стъпалата, като по този начин стимулират и регулират функциите на всички жизненоважни органи и системи! Освен това, ходенето бос крак носи още една полза. Човешкото тяло непрекъснато генерира и натрупва енергия. От време на време е нужно излишното количество енергия да бъде отведена някъде. Водата при къпане на тялото прави това. Земята също отвежда излишното био-електричество, ако стъпите поне за десетина минути боси на нея. Поощрявайте децата да правят същото!

[notification type=“notification_info“ ]За професионален масаж на стъпала /Рефлексотерапия/ и Висцерална хиропрактика, потърсете нашия консултант Елена Иванова.[/notification]