Болка във врата и главата

Болката във врата (cervicalgia) може да се дължи на различни болестни състояния, локализирани в шийната област.

болкr във врата и главатаСиндром на атласа (първи шиен прешлен)

Цервико-окципитална болка от психичен произход. Протича с ригидност (втвърдяване на мускулатурата) и болка в тилната област на главата и горната част на врата при запазена подвижност на гръбначния стълб. Налице е физическа и психична астения (слабост).

Шийна мигрена (Синдром на Bartschi Rochaix)

Едностранна болка във врата, която се предизвиква от силно извиване на главата назад (хиперекстензия) на главата и се придружава понякога с болка в рамото (брахиалгия), очни смущения и виене на свят. Дължи се на циркулационни смущения в задната черепна ямка, които са свързани с дразнене на вертебралния нерв.

Синдром нa Tomsik (Os sindesmosis atlantooccipitalis retrocondylica)

Протича с ограничение в движението на главата и неврологич­ни смущения поради дразнене на първия цервикален нерв. Дъл­жи се на осификация на страничните части на атланто-окципиталната мембрана.

Синдром на Barre-Lieou (syndrome sympatique cervical posterieur)

Протича като [highlight] главоболие [/highlight] c пристъпен характер, локализирано в шийната (цервикалната) и лицевата (фациалната) област. Протича едновременно със силно изразени прояви от страна на вегетативната нервна система – виене на свят, болки в очите, бръмчене в ушите, силно изразено безсилие.

Polyradiculitis cervicalis infectiosa (myalgia epidemica cervicalis Masselet Salomon)

Инфекциозно заболяване, което се причинява от подгрупа В на Коксаки вирусите. Протича с много силна, спонтанна и палпаторна болка и втвърдяване мускулите във врата и задната част на главата, повишена температура, лошо самочувствие, понякога положителен симптом на Babinski.

Cephalgia chronica cervicomyalgica Erulle

Болки в областта на врата и задната част на главата, които се придружават от болезнена контрактура на мускулите в тази област. Настъпват при болни с лабилна нервна система във връзка с хронични иифекции на горните дихателни пътища.

[notification type=“notification_info“ ]Прочети още за шипове на врата[/notification]

Syndrome syncopalis vertebrae cervicalis

Настъпва при болни с лабилна нервна система след травма или операция в шийната област, както и при болни с продължително [highlight] високо кръвно налягане [/highlight] (хи­пертония) в периода на бързо снижение на кръвното налягане. Характеризира се с появата на стрелкащи болки във врата и главата, вазомоторни смущения, виене на свят, повръщане, изпотяване, бледност, скотоми с последващ синкоп с анемия и отпадналост при внезапно обръщане на главата на една страна. Често се явяват и ограничени болки в цервикалната област. Дължи се на краткотрайно нарушение на мозъчното кръво­обращение при внезапно движение на главата.

Конопените продукти против болки [highlight] Коносан [/highlight] обикновено облекчават болките във врата.