Шипове на врата – симптоми и лечение

Шиповете на врата представляват новообразувани костни израстъци, които се получават от принудителна статична поза по време на работа или сън. Мускулите на гръбначния стълб стоят пренапрегнати, сковани от неудобната поза. С течение на годините честите и продължителни мускулни съкращения „дърпат” костта в областта на залавните места на сухожилията. Това става най-вече в областта на врата. На тези места организмът започва да трупа костно вещество, с цел да „заздрави” участъка. След време новообразуваните костни израстъци – шипове (остеофити), притискат съседни структури – съдове, нерви и причиняват страдания за цял живот.

Симптоми на шипове на врата

Човешкото тяло притежава анатомични извивки, които са необходими за правилното функциониране на органите и системите и запазване на състоянието на добро здраве през целия живот.

Гръбначният стълб заема централно място в скелета на човека. Той създава опора за органите в областта на шията и туловището, на главата, гръдния кош и крайниците, като същевременно дава възможност за движение. Погледнат отстрани, гръбначният стълб притежава нормални кривини, които са от значение за неговите функции. В областта на шията и поясната част, той е равномерно дъговидно огънат, с изпъкналост напред – шийна и лумбална лордоза. В областта на гърдите и кръстната кост се намира извивка назад – кифоза. Тези извивки се формират постепенно в ранната детска възраст при постепенно преминаване от легнало положение към седене, лазене, прохождане, изправяне на крака и ходене.

Погледнат в предно-задна посока, гръбнакът на здрав човек изглежда като вертикална права линия. Допустимо е леко изкривяване встрани (сколиоза) във връзка с предпочитаната употреба на единия горен крайник.

Лечение на шипове на врата

Ако приемем, че средната продължителност на човешкия живот е 75 години и че този човек прекарва средно по 8 часа на денонощие в легнало положение – спане, четене на книга, гледане на телевизия и др., то излиза, че той лежи в продължение на 25 години. Двадесет и пет години непрекъснато лежане. По гръб, на лявата страна, на дясната, по очи и почти през цялото време човек ползва някаква възглавница. Това означава, че възглавницата е неразделен спътник на човешкото тяло цели 25 години.

Възглавница - шипове на врата възглавница - шипове на врата 2възглавница - шипове на врата 3

Много често възглавницата е неудобна – прекалено ниска, твърде висока, много твърда, досадно мека и причина за шипове на врата, които ви мъчат години наред.

Всичките тези проблеми могат да се решат само за 15 минути!

Ако отделите 15 минути от времето си, за да си направите възглавницата удобна, печелите десетки години повече здраве и по-добро настроение!

От всичките възглавници, които са навряни по раклите и гардеробите у дома ви, изберете най-голямата, която е със сравнително плътен пълнеж. Разделете през калъфката пълнежа в двата полюса на възглавницата, както е показано на снимките. Целта е пълнежът да отиде в двата края и да се разпредели по дължината на възглавницата. Нека в центъра предната и задната стена на калъфката да се допрат една до друга. Сега зашийте здраво допрените части на калъфката. Така възглавницата се оказва разделена по дългата си ос на два продълговати цилиндъра. Това е всичко.

Честито!

възглавница - шипове на врата Когато легнете на удобната възглавница, единият цилиндър трябва да пасне на извивката на шията, ухото ви да попадне в кухината на шева, а слепоочието да се опира в другия цилиндър. Размерът на цириндрите трябва да бъде съобразен с индивидуалните особености в строежа на тялото – ширина на раменете, дължина на шията, големина на главата. Ако се налага, направете единия цилиндър по-голям от другия. Пробвайте дотогава, докато усетите, че ви е удобно. Нормално е през първите 2-3 нощи да изпитвате малко странно чувство. Дайте на организма си възможност да се адаптира към комфорта, който му е бил непознат досега.

Имайте търпение!

Шиповете на врата ви са се формирали в течение на години. За да отстрани излишното костно вещество, натрупано по прешлените, на организма също ще му трябва известно време. Ако сте си направили точната възглавница, след година или две шиповете на врата ви най-малкото ще са намалели по размери, а от предишните ви оплаквания няма да има и спомен.

Познато средство при борбата с шиповете на врата е гамата конопени продукти против болки Коносан.

Внимание! Възглавниците са опасни за бебета, защото могат да причинят задушаване!

Прочетете още:

Лечение на шипове с 4 народни рецепти 

Болка във врата и главата

Характеристики на числата от 1 до 9 според датата на раждане