Подагра – симптоми и диета

подагра

Подаграта е заболяване, което е вид форма на артрит. Причинява се от натрупването на кристали на пикочната киселина в ставите.подагра

Подаграта е болезнена болест, която най-често се среща сред представителите на силния пол. Засяга една става и това в повечето случаи е палецът на крака. Но не е изключено да бъдат засегнати и други стави – на глезените, коленете, китките, пръстите. Изпитва се силна болка, която се активизира при движение. Болката е причинена, както от кристалите натрупани в ставата, така и от възпалението на тъканта. Наблюдава се подуване на кожата и най-лекия допир е болезнен.

Първите симптоми на подагра може да се появят при пълно здраве и без никакви други оплаквания. Те се наблюдават най-често след системни препивания или преяждания. В началото се появява болезнен оток на палеца на крака. Кожата около него е топла, зачервена и подута. При допир се усеща силна болка. Възможно е да се засегнат и други стави, които по същия начин да реагират. Когато болестта е в началото, симптомите изчезват много бързо – след 10 до 20 дни. Но когато отново се препие и/или преяде, те пак са на лице.


Други симптоми на подаграта са увеличено количество на белтък в урината, високо кръвно налягане, завишени нива на пикочна киселина в кръвта. Възможно е да настъпи бъбречна недостатъчност, следствие от образувани камъни в бъбречното легенче.

Силният пристъп на болка най-често се появява през нощта. Тогава и най-лекото докосване от чаршафа дразни засегнатата става. Получава се по това време, защото през нощта пурините се смесват с кръвта и се активизират възпалителни процеси. Пристъпите не са дълги и скоро след тях, болният отново се чувства добре. Забравя за болежките, но подаграта продължава да е на лице. Ако не се предприеме лечение, съществува голяма възможност след време кризите да зачестят, да бъдат все по-силни и продължителни. Следствие от подаграта може да се развие и диабет.

Предпоставки за развиване на това заболяване са наследствена обремененост, наднормено тегло, приемане често и в големи количества на алкохол, системни преяждания и препивания, прекомерен прием на храни богати на пурини, увеличаване на възрастта и др.

Подаграта лесно се диагностицира от лекар. Прави се изследване на кръвта за пикочна киселина, рентгенова снимка и/или ехография. Лечението е медикаментозно и се назначава от ревматолог. Но освен приемането на лекарства е нужно да се започне и правилна диета. Тя оказва голямо влияние върху подобряване на здравословното състояние. Лекар съставя списък с разрешени, разрешени, но в малки количества и забранени храни.

[notification type=“notification_error“ ]Към забранените храни в диетата спадат всички животински мазнини, тлъсти меса и риба, сланина, мас, воденички, далак, бъбреци, черен дроб, хайвер. От зеленчуците не трябва да се консумират боб, грах, зеле, гъби, патладжан, домати, коприва, лапад. Сините сливи и малините също са противопоказни. Забранени са консервите, които съдържат високи количества мазнини и сол. Не трябва да се ядат храни съдържащи мед и захар. Алкохолът, захарните и газирани напитки, трябва да се изкарат напълно от менюто. Преяждането трябва да бъде преустановено.[/notification]

Към разрешените продукти в диетата, но в малки количества, спадат всички тестени продукти – хляб, баници, сладкиши, бисквити, макарони и т.н.. Може да се ядат яйца, но не прекалено често. С тях не трябва да се злоупотребява.

[notification type=“notification_mark“ ]Позволените храни, които може да се употребяват ежедневно са млечни продукти, с нормално количество мазнини, не мазна варена или печена риба, с малко количество допълнително прибавени мазнини, салати овкусени със зехтин, картофи, ориз и др.. Изключително полезни са цитрусовите плодове. Те помагат да се изхвърлят токсините от организма.[/notification]

Диетата препоръчва пет дневно хранене, с нормални по размер порции. Приемът на течности трябва да е висок. Желателно е течностите да са под формата на вода и по-рядко сокове. Не е желателно да се използват диуретици, защото те не помагат на организма да се освободи от пикочната киселина.

Тази диета е необходима, за да се премахнат пурините в организма и нивото на пикочната киселина в кръвта да се понижи. След показани подобрени резултати, храненето може да стане по-либерално, но в никакъв случай няма да е като на другите хора. Ако се преустанови спазването на този режим, подаграта ще стане по-тежка и със сериозни последствия.

При съмнения и наличие на симптоми за подагра, посетете личния си лекар своевременно. При потвърждаване на тази диагноза е необходимо веднага да започне да се спазва диета и прием на подходящи медикаменти.

Прочетете още:

– [highlight] Подагра – лечение [/highlight]