Аневризма на аортата – причини, симптоми, лечение

Аневризма на аортата

Аневризмите са ограничени (сегментни) патологични разширения на аортата или друг артериален съд.

Аневризма – определение

Мъжете от 3 до 10 пъти по-често развиват аневризми от жените. С напредване на възрастта честотата на аневризмите постепенно нараства. При разкъсването на разширената и изтънена съдова стена в зоната на аневризмата често се получават масивни застрашаващи живота кръвоизливи. Чрез своите пулсации аневризмите могат да предизвикат атрофични промени в околните тъкани, дори и разрушаване на кости – т. нар. узури.

Причини за аневризми

Аневризмите най-често се дължат на тежка атеросклероза, дегенеративни промени или възпалителни процеси в съдовата стена, а също се получават и при наранявания на съдовете. Различните патологични процеси разрушават еластичните мембрани в стената на аортата, този участък отслабва и при пулсациите постепенно стената трайно се разширява и се формира аневризма.

Аневризмата на коремната аорта се дължи на атеросклероза и се среща при възрастни пациенти. В коремната аорта атеросклеротичните плаки са най-многобройни, разрушават еластичните мембрани на съдовата стена и в този участък аортата при някои пациенти се разширява, което е и предпоставка за разкъсване с масивен кръвоизлив.  

Аневризмата на гръдната (торакална) аорта е типична за късния стадий на сифилиса и засяга предимно млади хора. В медицинската литература са описани случаи на разрушаване на гръдната кост от непрекъснатите пулсации на аортната стена. При някои пациенти в миналото, когато сифилисът е бил широко разпространен като заболяване, аневризмата разрушавала гръдната кост и пулсирала под кожата на гърдите. В даден момент фонтан от кръв бликвал от гърдите на пациента, следствие разкъсването на аневризмата и той загивал драматично. 

Симптоми при аневризма на торакалната аорта

Аневризма при сифилис

Аневризмата на гръдната част на аортата се изявява с болка зад гръдната кост, задух и сърцебиене. Налице е главоболие и понякога отоци по лицето от притискането на горната куха вена. Кашлицата и пресипналият глас се причиняват от притискане на възвратния нерв и трахеята или основата на левия бял дроб. При аускултация се долавя типичен систолен шум при 75% от болните. 

Симптоми при аневризма на торако-абдоминалната аорта

При тези аневризми оплакванията са чувство на тежест и болка в епигастриума и усилени пулсации в горната част на корема, където се опипва пулсираща подутина. Пулсациите са синхронни със сърдечната дейност и се чува систолен шум. Компютърната томография и ангиографията уточняват промените в аортата.

Симптоми при аневризма на коремната (абдоминалната) аорта

Аневризмите на коремната част на аортата са над 30% от аневризмите на целия организъм. Болките в корема при тях могат да бъдат периодични или постоянни, често са тъпи или появяващи се нощем. От притискане на съседни органи се наблюдава гадене, повръщане, раздуване на корема, запек, прояви на илеус. Аневризми с размери до 3-4 cm при по пълни пациенти могат да протекат безсимптомно. Характерно за аневризмата на абдоминалната аорта е опипването на пулсираща формация в корема. Важен симптом е систолният шум под аневризмата, който се долавя в 50% от случаите и липсва при тромбозиралите аневризми. Най-тежки са руптуриралите абдоминални аневризми, при които има внезапна рязка болка, съпроводена с признаци на шок и нарастваща  анемия. Тумороподобната маса в корема придобива неясни граници, следва учестяване на пулса с падане на кръвното налягане. Диагностичните изследвания са ехография, рентгенография, компютърна томография. 

Аневризмата на абдоминалната аорта трябва да се разграничи от различни туморни процеси в корема, кучeшка тения (ехинококова киста) на черния дроб, кисти на панкреаса (задстомашната жлеза), а при разкъсани аневризми на коремната аорта – с всички заболявания, водещи до остър хирургичен корем.

Лечение на аневризма на аортата

Лечението е оперативно и е успешно в началния стадий, преди да са настъпили усложнения на аневризмата. Руптуриралите аневризми са със смъртност до 100 %, ако не се оперират в първите часове след разкъсването. При операцията се изрязва разширения сегмент на аортата. Следва заместването на аневризмалното разширение с трансплантат и възстановяване на кръвообращението на артериални разклонения на аортата в областта на гръдния кош (каротидни и подключични артерии) и торако-абдоминалния сегмент (висцерални, бъбречни и тазобедрени артерии).

Прочетете още за: Дисекация на аортата – причини, симптоми, лечение

This article is also available in English.