Японска диета за отслабване

Добре известен е фактът, че японската диета е една от най-здравословните в света. Именно благодарение на нея японците се наслаждават на дълъг, здравословен и щастлив японска диетаживот. Освен, че средната продължителност на живота на японците е 75 години, те имат най-нисък процент на затлъстялост в света.

Защо японската диета удължава живота?

В Япония, на храната се гледа по различен начин, отколкото в другите страни по света. Ние често ядем в движение, грабваме по нещо пакетирано на излизане или спираме да хапнем на бързо в най-близката закусвалня, без да се замисляме за хранителните ползи и здравните рискове. От друга страна, японците сядат да се хранят като семейство, а на масата слагат традиционна храна в скромни порции, сервирани в красиво декорирани порцеланови чинии и купи. Докато се наслаждават на храната, те редуват от всичко на масата, бавно изяждайки си порциите. Това дава възможност на мозъка да изпита чувство на заситеност. Това води до по-малко хранене и повече засищане.

Доказано е, че когато храната бъде сервирана в по-големи порции и в по-голяма чиния, хората я изяждат независимо дали са се заситили. Повечето са свикнали да изяждат всичко пред себе си, така че намаляването на порциите е първата стъпка. Това става много лесно, просто като се подмени голямата чиния с такава за десерт например – това прави чинията да изглежда пълна, докато порцията всъщност е по-малка.

В какво точно се състои японската диета?

Ориз: Японската диета е богата на ориз. Малка купичка се включва при всяка ядене. Дори при закуската!

Зеленчуци: Японците обичат зеленчуците. Традиционно зеленчуците се приготвят на сезонна супа. В диетата се включват зеленчуци като червени чушки, тиквички, зелен боб, лук, домати, патладжан, моркови, спанак, бамбукови кълнове, гъби и водорасли. На всяко хранене се сервират поне по четири зеленчука. Отново, дори при закуската.

[notification type=“notification_info“ ]Повече за зеленчуците прочети във Вкусната салата[/notification]

Риба: Колкото се може повече риба. Колкото се може по-тлъста. Тя е най-добрият източник на омега 3 мастни киселини. В менюто се включват риба тон, сьомга и скумрия. Консумирането на повече риба води до консумирането на по-малко червено месо, което също е един огромен плюс.

[notification type=“notification_info“ ]Ескимосите също консумират много риба. От кое заболяване ги предпазва тя – прочети тук.[/notification]

Соя: Когато се консумира с мярка и в традиционната си ферментирала форма, соята е полезна за здравето. В японската диета често се използват мисо, тофу и темпе.

Десерти и красиви храни

Когато стане въпрос за десерт, западняците си представят шоколадов мус, сладолед или торта. Японците обаче обожават сезонните плодове – обелени, нарязани и подредени в красива порцеланова чиния. След това се изпива и един зелен чай, заради полезните в него антиоксиданти.

Менюто в японската диета

В японската диета наистина няма строги ограничения и изисквания – всичко се свежда до по-здравословния избор на храна. Обикновено диетата се провежда за 14 дни, но спокойно може да се превърне в ежедневие. Ето няколко идеи за менюто на деня:

Закуска: В японската диета закуската често се изпуска в традиционни й смисъл. Обикновено се залага на кафето, зеления или билковия чай, както и на плодовете или настъргани моркови с лимонов сок. Кафето обаче е най-честата напитка за закуска, тъй като е чудесен източник на антиоксиданти. Разбира се става въпрос за истинското кафе, а не за разтворимото.

Обяд: Може да се обядва с риба, пилешко или друго месо със зеленчуци. Салатата от свежи зеленчуци, запържените зеленчуци, както и настърганите моркови, зеле или краставица също са добър избор.

Вечеря: Това е най-разнообразната част от диетата. На вечеря могат да се ядат плодове, сварени яйца, кефир и твърд кашкавал. Японската диета позволява й включването на риба или месо със зеленчуци на вечеря, само че порциите трябва да са по-малки от тези, които сте сервирали на обяд.

[notification type=“notification_error“ ]Какво не трябва да се консумира[/notification]

Има няколко неща, които трябва да се избягват при японската диета.

– Сол. В по-големи количества тя е опасна, води до проблеми със сърцето и задържа течностите в тялото.
– Захар. Води до диабет и множество други усложнения. Основната причина за напълняване е.
– Хляб. Трябва да се избягва предимно хляба от бяло брашно, както и тестените десерти.
– Алкохол. Дори 100 грама вино могат да окажат негативен ефект върху диетата. Алкохолът влияе върху метаболизма и нарушава елиминирането на токсините в тялото.