Вкусната салата

Селото на милионерите

Половин век на селото му се носеше славата, че жителите му са свръхбогати. Другото, с което бе известно е, че в двора на всяка къща имаше оранжерия за производство на ранни зеленчуци. Във всяка втора къща оранжериите бяха по две или три и пак не достигаха за най-работливите селяни. Желанието им за печалба бе толкова силно, че далеч прехвърляше границите на здравия разум. „Тайната” за високите добиви на ранни зеленчуци се криеше в огромното количество изкуствени торове и препарати за растителна защита, които се използваха от зеленчукопроизводителите. Из селото се носеше приказката: „Какво им трябва на краставиците, за да растат като гъби? Сутрин – тор и вода, на обяд – вода и тор, а вечер – наторяване и поливка!”. Цветни градинки в дворовете нямаше. Те бяха превърнати в лехи за разсад. Градинките пред къщите също бяха превърнати в малки зеленчукови полета. Всичкият прахоляк от пътя и отровните газове от автомобилите застилаха със сивокафеникав килим листата на праза и зелето. „Как ще ги ядете тези зеленчуци?” – учудил се един гост на селото. „Не ги ядем ние. Те са за пазара в града. Нашите лехи са навътре в дворовете.” – отговорил му домакинът.

Селото на призраците

Вкусната салатаНачалото на края бе поставено от една семейна трагедия през деветдесетте години на миналия век. Жена на 28 години, омъжена, с две деца, внезапно заболява от рак на кръвта. Докато и направят всички изследвания, докато и поставят точна диагноза и докато решат какво лечение да започнат, тя умира. Още неулегнала пръстта върху гроба и, свекърът и свекървата я последват. Покрусен, мъжът и остава сам да се грижи за двете деца. Най-яркия спомен за жена му остава целодневната и работа в семейната оранжерия. Месеци след трагедията той си дава сметка, че жена му е отровена от многобройните препарати за растителна защита, с които ежеседмично са обработвали краставиците и доматите. Години на ред, по цял ден тя е дишала силно отровния въздух в остъкленото помещение. Високата температура и изпаренията от листната маса са поддържали висока концентрация на отровни пари в оранжерията. Майка му и баща му са били нейните най-верни помощници. Самият той рядко е влизал в оранжерията, понеже по цял ден е ходел на работа. Това го е спасило. Нищо не можа да спаси обаче най-работливите жители на селото. Един след друг, те последваха съпругата и родителите на този мъж. Днес улиците на селото пустеят. Вятърът свирука през изпочупените стъкла на буренясалите оранжерии. Подивели кучета живеят на глутници в изоставените дворове.

Пестициди е обобщено наименование на различни химични съединения, предназначени за унищожаване на вредителите по плодовете и зеленчуците, всякакви насекоми, гризачи и други. Тези, които се използуват за борба с насекомите се наричат инсектициди. Унищожителите на гъбички се наричат фунгициди, а тези против кърлежи – акарициди и така нататък и така нататък.

Техният брой е невероятен. Само за изброяване имената на препаратите сигурно са необходими стотици страници. Те са навсякъде около нас и от тях отърваване няма. Всеки от нас ежедневно ги поглъща заедно с плодовете и зеленчуците. А някой може ли да предрече ефекта на безбройните нови препарати за растителна защита и да гарантира тяхната безопасност за бъдещите поколения? Защото както е известно, рак се развива след скрит период от няколко, а нерядко десетки години.

[notification type=“notification_info“ ]Още по темата прочети в Трябва ли да се страхуваме[/notification]

Колкото по-добре изглежда един плод или зеленчук, толкова повече химически вещества са използвани, за да му се придаде този добър търговски вид.

Ако разчитате на служителите от РИОКОЗ да ви гарантират чиста продукция по пазарите, значи вярвате в дядо Коледа.

Преди да купите зеленчук, поискайте да го опитате. Повечето от търговците се съгласяват. Сдъвчете бавно, без да бързате да преглъщате и задръжте сока в устата си. Понякога ще усетите вкус на химикал, от който ще ви се пригади. Тогава изплюйте и преминете към следващата сергия.

Вкусната салатаЕкологично чистите плодове и зеленчуци имат неугледен външен вид, по-малки размери и често са червиви! Червеите и другите гадинки свидетелстват за това, че продуктът не е обработван с разни препарати. В противен случай, тези животинки първи щяха да бъдат отровени.

Ако една храна дори червеите не искат да я вкусят, защо трябва да я ядете вие?

Като се приберете в къщи, накиснете салатата в съд с вода за няколко часа. Повечето от токсичните препарати са водноразтворими. Ако смените водата в съда 2-3 пъти, голяма част от отровите ще напуснат зеленчуците.

Корите на плодовете и зеленчуците концентрират в себе си най-голямото количество от пестицидите, консервантите и другите боклуци, с които ги третират. Обелете кората и я изхвърлете.

Овкусете салатата с нерафинирано растително олио. В колкото по-натурален вид използвате растителната мазнина, толкова тя е по-здравословна и полезна мазнина. Здравословен продукт понякога означава „по-скъп” продукт.

Подсоляването е добре да се извършва с истинска природна сол, каквато например е [highlight] Хималайската сол [/highlight] , а не с химически синтезирани или обработени до неузнаваемост изкуствени подсолители.

Някои хора никога не си поръчват салати от листни зеленчуци в заведения, защото смятат, че недоброто измиване на зеленчуците, особено магданоза, носи повишена опасност от заразяване с [highlight] Кучешка тения [/highlight]