Шипове в петата – симптоми и лечение

шипове в петата

Шиповете представляват костен израстък, който се образува върху здравата кост. Когато чуят за шип, повечето хора си представят нещо остро, но всъщност това е просто кост, която най-често е гладка и заоблена, но може да предизвика болка, ако притисне и засегне околни тъкани, нерви и кости. Най-често шиповете се появяват във врата, раменете, ръцете, коленете или стъпалата и петите.

Шиповете на петата често могат бъдат сбъркани със заболяване наречено плантарен фасциит (възпаление на фасциите и подкожните тъкани на ходилото), но двете неща са различни, макар и взаимно свързани. Около 70% от хората с подобна инфекция страдат и от шипове на петата, които се виждат на рентгена. Въпреки това има много заболели, при които шиповете не дават никакви симптоми.шипове в петата

Вече споменахме, че шиповете на петата се образуват най-често при заболелите от плантарен фасциит. Това са предимно мъже и жени на средна възраст, но шиповете се срещат при всички възрастови групи. Самите шипове почти никога не причиняват болка и основният проблем, който могат да предизвикат е възпаление и раздразнение на плантарната фасция (широка ивица тъкан, разположена от долната страна на стъпалото).

Какви са симптомите при шипове в петата?

Имайки предвид, че шиповете в петата сами по себе си не предизвикват симптоми и болка, а в повечето случаи водят до възпаление, в такъв случаи симптомите, които се наблюдават са тези на възпалението на фасцията. Тази тъкан е важна част от стъпалото и помага за поддържането на свода му. Тя разпределя тежестта на тялото по крака при вървене или тичане. Поради тази причина тя е подложена на много натоварване.

Когато шиповете в петата причинят възпаление на тази тъкан, заболелите могат да изпитат затруднения и болка при някои ежедневни дейности. Симптомите обикновено са по-изразени рано сутрин, след събуждане. Тогава фасцията е изпъната и дори най-простите движения могат да причинят болка. След известно време тъканта се отпуска и болката обикновено намалява, но може да се върне, ако човек е стоял продължително изправен или е вървял дълго време.

Има обаче и много случаи на хора с шипове в петата, при които не е на лице подобно възпаление и шиповете се откриват само след рентгенова снимка.

Какво е лечението на шипове в петата?

Лечението на шипове в петата е същото като това на възпалението на плантарната фасция. Понеже двете състояния са свързани, следователно и лечението е едно и също. Първо се препоръчва почивка и лежане, след което се лекува възпалението. Конопените продукти против болки Коносан  също са познато средство при борбата с шиповете.

Почивка

Първата стъпка от лечението е да се избягват дейности, които влошават симптомите. Например, ако заболелият редовно тича за здраве, препоръчва се да спре за известно време. Избягва се и стоенето дълго време в изправено положение. Почивката обикновено помага срещу силната болка и позволява на възпалението да се успокои.

Компреси с лед

Ледът помага за облекчаването на симптомите при шипове в петата и значително намалява болката в петата.

Упражнения и разтягания

Има упражнения, които отпускат тъканите около петата и в ходилото. Прости и леки упражнения сутрин и вечер помага на пациентите да се чувстват по-добре и ускоряват възстановяването.

Противовъзпалителни средства

Лекар може да предпише лекарства, които да се борят с възпалението на тъканта и да облекчат симптомите.

Стелки

Специалните стелки могат да се окажат ключово средство при лечението на плантарен фасциит и шипове в петата, като позволяват извършването на нормални ежедневни дейности без болка.

Тези неща обикновено са достатъчни, за да излекуват възпалението, но това не става бързо. Повечето хора изпитват облекчение след около три месеца, а често лечението трае година.

След като човек вече се е излекувал, важно е да вземе нужните мерки, за да не се завърне болката от шипове в петата. Най-важното е да се използват удобни обувки, в комбинация със стелки, които да намалят напрежението в ходилото. Упражненията също могат да бъдат продължени дори след излекуването, за да се запази гъвкавостта в крака.

Прочети още за:

Лечение на шипове с 4 народни рецепти

Шипове на врата – симптоми и лечение

Болки в петата при деца – лечение и причини