Болки в петата при деца – лечение и причини

Болките в областта на петата се наричат талалгия (Talalgia). Болките в петата при деца могат да се дължат на различни причини:

1. Възпалителни процеси на сухожилията (тендовагинити)

  • възпаление на bursa subcutanea calcаnearis или на бурсата, разположена между Ахилесовото сухожилие и петатаболки в петата при деца
  • възпаление на Ахилесовото сухожилие и неговата ножица
  • възпаление на началната част на планталния лигамент
  • възпаление на сухожилията на късите плантарни мускули

Често болките в петата при тези тендовагинити (възпаления на сухожилията) се дължат на инфекциозни причини или на продължително механично дразнене, най-често вследствие носене на тесни, неудобни обувки или повтарящи се преразтягания на сухожилията, напр. т. нар. пета на играчите на тенис и при шофьори. Тендовагинитите се съпровождат често с бурсити (възпаления на сухожилните обвивки) и с отлагане на калциеви соли на залавното място на сухожилията с петата. При втория случай често се образуват [highlight] шипове на петата [/highlight] (екзостози на кал­канеуса) – calcar calcanei на долната повърхност на калканеуса и Calcaneus Sporn на задната му повърхност при вкостяване на началната част на Ахилесовото сухожилие. Такива изменения се срещат при болестта на Reiter.

2. Болки в петата от костен произход

  • Болест на Вlеnkе – представлява смущение в остеогенезата в задната част на калканеуса (костта на петата) вследствие на изоставане в развитието на зад­ната апофиза, при което настъпва интратендинозна остеогенеза.
  • Apophysitis calcanei (osteochondropathia оssis calcanei, болест на Sever) – представлява асептична [highlight] некроза [/highlight] на задната апофиза на калканеуса с възпаление на окол­ните меки тъкани. Настъпва при момчета на възраст между 8 и 14 години, често двустранно.

Различните форми талалгия протичат с близки симптомати­ – болка в областта на петата, оток и подуване на мястото на болестния процес, ограничение на подвижността на стъпалото поради болката.

Лечение на болките в петата при деца

Лечението зависи от причината на процеса. При механична травма се отстранява травматизиращата причина. Необходима е почивка, а понякога и ло­кални инфилтрации с новокаин и хидрокортизон. При инфекци­озни причини се изписват антибиотици. При наличие на шипове на петната кост, за облекчаване на болките в петата при децата се прилага ултразвук, а в тежки случаи при възрастни – рентгенова терапия.

[notification type=“notification_info“ ]Прочети още за Шипове на врата – симптоми и лечение[/notification]