Спондилоартроза – симптоми и лечение

Спондилоартроза

Спондилоартрозата представлява най-честата локализация на дегенеративния процес, което е свързано с големите натоварвания (статични и динамични) на гръбначния стълб. В областта на самия гръбначен стълб най-натоварените области са също най-често засегнати – шийната и поясната. Докато при шийния отдел статичните натоварвания са по-малки отколкото динамичните, то в поясния отдел тези съотношения са обратни.

При гръбначния стълб освен обичайните ставни свързвания между ставните израстъци съществуват и други подвижни съчленения, които са типични за него. Става дума за междупрешленните дискове, които са уникална форма за подвижно свързване чрез синхондроза. Особената структура на дисковете позволява това. Така че от една страна съществуват обичайните артрозни промени между множеството малки стави (спондилартроза), а от друга страна, дегенеративните промени в свързванията между дисковете. Една от формите на проява на тези изменения е [дисковата херния.

Спондилоартроза

Симптоми

Най-характерният симптом спондилоартрозата е болката в съответната област (шийна, поясна). Болката понякога е доста силна и може да се разпространи по хода на седалищния нерв или по хода на нервите на мишничното сплетение. Всеки опит за движение засилва болката.

При изследване на болния се установява контрактура на паравертебралната мускулатура на съответното ниво. Възниква защитна сколиоза в резултат на тази контрактура, която при изчезване на оплакванията се изправя. Флексирането на тазобедрената става при изправена коленна става води до засилване на болката в поясната област – положителен симптом на Ласек (Lasegue). Понякога се установява намалена сетивност по външната повърхност на бедрото и подбедрицата при притискане на нервно коренче (L5).

Лечение

Лечението на спондилоартрозата  е подобно на типичното лечение на артроза  – покой, топлинни процедури, топли вани, масажи, парафинолечение, диатермия, обезболяващи и противо възпалителни медикаментозни средства, миорелаксанти. Конопените продукти“Коносан“ имат също положителен ефект при спондилоартроза.

Библиография: Учебник за рехабилитатори: Ортопедия, травматология и ортотика под редакцията на проф. д-р Борислав Владимиров, дмн, Първо издание, Българска национална академия по медицина