Дискова херния – дископатия

Дисковата херния е най-честото заболяване на нервната система и е на второ място след простудните заболявания като причина за временна нетрудоспособност. Дископатията е още и най-честото хирургично заболяване на гръбначния стълб, гръбначния мозък и коренчетата на гръбначно-мозъчните нерви. В повечето случаи дископатиите настъпват в резултат на множествени, често повтарящи се микротравми или физическо напрежение, но понякога са налице и вродени аномалии, които благоприятствуват увреждането на гръбначния мозък и коренчетата на нервите. Срещат се и в млада възраст. Обикновено се касае за „нормални” процеси на износване и преждевременно “остаряване” на структурите на гръбначния стълб.

Локализация

Дисковата херния може да се развие на всяко ниво на гръбначния стълб, но е най-често в шийните и долните поясни сегменти. Това са преходите между подвижните (шиен, поясен) и фиксирани (гръден, кръсцов) участъци на гръбначния стълб.

Патология

дископатия - дискова хернияМеждупрешленният диск е съставен от централно пулпозно ядро, периферен фиброзен пръстен и хрущялни пластинки. Неговата функция е да служи като физиологичен амортисьор на отделните елементи на гръбнака и да предпазва съседните прешлени от директен контакт на костните им тела. В млада възраст пулпозното ядро е желатиново и водното му съдържание надхвърля 80%. Еластичността на междупрешленните дискове се поддържа от фиброзния пръстен, съставен от 10-12 концентрични слоя от колагенни влакна, разположени в диагонална посока и прикрепени към хрущялните пластинки. С възрастта, хроничните микротравми и натоварването, междупрешленният диск се променя. Влакна от вътрешните слоеве на фиброзния пръстен се разкъсват и прорастват в пулпозното ядро, дискът става безструктурен и прогресивно фиброзира, развиват се разкъсвания и дефекти на фиброзния пръстен, а също и на хрущялните пластинки на прешленните тела. Продължителното притискане на диска върху околните тъкани води до хипертрофия на съседните костни ръбове – т.н. “шипове” или остеофити, междупрешленните стави и връзки се вкалцяват. Тези процеси изменят формата и размерите на костните канали за гръбначния мозък и коренчета на неговите нерви.

Етапи на развитие

Началният стадий на една дископатия се изразява в бомбиране на диска, поради мигрирането на пулпозното ядро и изпъкване на фиброзния пръстен. Следва непълно разкъсване на фиброзния пръстен и излизане на част от пулпозното ядро извън пределите на диска.

[notification type=“notification_warning“ ]Внимание! На този етап е възможно в определени случаи връщането на пулпозното ядро обратно в междупрешленното дисково пространство![/notification] 

Дисковата херния се оформя при излизане на по-голяма или по-малка част от пулпозното ядро извън дисковото пространство с пълно разкъсване на фиброзния пръстен и невъзможност за обратно връщане. В зависимост от посоката на херниране (преместване, излизане извън мястото си) се разграничават:

– предни дискови хернии;

– вертикални дискови хернии (през хрущялните пластинки в прешленното тяло – т.н. възли или телца на Шморл);

– задни дискови хернии – хернирането в задна посока води до притискане на гръбначния мозък или коренчетата му, в зависимост от нивото на диска

Симптоми на дисковата херния

Остро настъпилото изместване на междупрешленния диск в страничната част на гръбначния канал дава типична картина – силна болка, разпространяваща се в зоната на засегнатото нервно коренче, евентуално с двигателни или сетивни разстройства. Началото на пристъпа може да бъде свързано с травма, рязко движение или непривична поза за продължително време. В други случаи началото може да бъде бавно, незабелязано и постепенно, особено в шийната област и се проявява с главоболие (шийна мигрена), световъртеж, нестабилност при ходене и др.

[notification type=“notification_info“ ]Повече за мигрената можете да научите от статията „Главоболие”.[/notification] 

В острия период болката намалява или дори изчезва при покой на легло, но се изостря при при кашляне, кихане, напъване при дефекация, поради рязко повишаване на ликворното налягане.

Към болката се добавят още втвърдяване на мускулатурата отстрани на гръбнания стълб, ограничена подвижност и изкривяване на гръбнака – сколиоза.

Понижената чувствителност в кожната зона, изтръпването и слабостта на мускулите, инервирани от съответното нервно коренче са също характерни признаци. Мускулната атрофия (намаляване размера на мускула) е признак за по-продължителна коренчева компресия.

[notification type=“notification_warning“ ]Внимание! Масивните дискови хернии в гръбначния канал са свързани с тежка травма и могат да доведат до парализа под нивото на дископатията с притискане на гръбначния мозък. В подобни случаи остро настъпилата отпадна неврологична симптоматика (парализа, сфинктерни разстройства) изисква спешно диагностициране със скенер или ядрено-магнитен резонанс и при установяване на дискова херния е необходимо да се предприеме оперативно лечение по спешност.[/notification] 

Предните и предно-странични дискови хернии са много по-редки, като в лумбалната област се проявяват с болки в гърба, с разпространение към ингвиналните гънки и бедрата, а в шийната област те могат да причинят дисфагия – смущения в гълтането.

[notification type=“notification_info“ ]Кои други заболявания затрудняват гълтането можете да прочетете в статията „Буца в гърлото”.[/notification] 

Страничните дискови хернии обикновено не предизвикват смушения в тазовите резервоари, но при силни болки уринирането и дефекацията могат да бъдат затруднени или невъзможни.

Изследвания

Диагнозата се потвърждава от обзорните рентгенови снимки на гръбначния стълб, скенер (компютърна томография), ядрено магнитен резонанс и миелографията. Магнитният резонанс е най-информативната диагностична техника при тези заболявания, защото изобразява състоянието на междупрешленните дискове и отношението им към съседните анатомични структури.

Лечение на дископатия

Видът на лечение при дископатиите е един от най-спорните въпроси в съвременната медицина. Първата проява на дискова херния – локална болка във врата или кръста, с временен характер и различна продължителност, може да се диагностицира като най-разнообразни състояния, както и да премине без или с лечение (покой на легло за 5-7 дни, обезболяващи, противовъзпалителни медикаменти, масаж, физиотерапия и т.н.). Според някои авторитети дори и начални разстройства с отпаден характер в лека степен могат да бъдат лекувани успешно консервативно.

Консервативно лечение

дископатия - дискова херния Консервативното лечение (в домашни или болнични условия) включва: покой, подходяща програма за двигателна дейност, режим на физическа активност, укрепване на мускулатурата, обезболяващи, физиотерапия. То трябва да бъде прилагано задължително достатъчно време (поне 10-15 дни) и с интензивен характер, в зависимост от тежестта на оплакванията и на неврологичната симптоматика. В над 90% от случаите това лечение има ефект.

Относно местното инжекционно приложение на обезболяващи, стероидни и противовъзпалителни медикаменти, понастоящем се приема, че рисковете надхвърлят полезния ефект и то не се препоръчва от повечето специалисти.

Неовладяването на болковия синдром или появата на неврологичен дефицит налага използването на образна диагностика и обсъждане на възможността за оперативно лечение.

Оперативно лечение

Основните показания за оперативно лечение са спешни и планови:

  • спешни показания са налице при остро настъпила тежкостепенна неврологична симптоматика – сфинктерни разстройства (неволно напикаване и дефекация), двигателен дефицит (най-често пареза на краката и т.н.)
  • в планов порядък се оперират болни със силни или постоянни болки, неповлияващи се от лекарствена терапия; постепенно прогресиращи неврологични разстройства – двигателен дефицит, сетивни смущения; сколиоза поради принудителната поза.

Разнообразни фактори влизат в съображение при избора на подходящото оперативно лечение – вида дископатия, придружаващите заболявания, личността на болния и предпочитанията на неврохирурга.

Оперативни резултати

Непосредствените следоперативни резултати могат да са отлични с изчезване или облекчаване на болката в над 90% от оперираните. На по-късен етап обаче, в около 15-30% от оперираните болни остават в различна степен остатъчни болки, с характер на лумбалгия (лумбаго – болки в поясната област) или ишиалгия (ишиас – болки по хода на седалищния нерв, излъчващи се и към долните крайници).

Мануалната терапия, су-джок и акупресурата в някои случаи дават отлични резултати при лечението на дисковите хернии. Тези методи могат да подпомогнат репонирането (връщане обратно) на диска и да намалят значително притискането на нервните коренчета и болковата симптоматика.

Конопените продукти „Коносан“ също може да ви донесе облекчение. Повече за продуктите прочетете в официални сайт на „ [highlight] Коносан [/highlight] ”.