Буца в гърлото

Причината за чувство на буца в гърлото е спазъм на фаринкса (гълтача) при вегетативно лабилни пациенти – хистерична „топка” в гърлото. В тези случаи става дума за органна проява на невроза.  Възпрепятстване на преглъщането при ретростернална струма (гуша зад гръдната кост), диверикул на хранопровода, тумор на хранопровода, сърдечно заболяване ( [highlight] стенокардия – гръдна жаба [/highlight] ).

Глътнати по невнимание малки чужди тела понякога предизвикват чувство за натиск или „буца” в гърлото или зад гръдната кост.
[notification type=“notification_warning“ ]Внимание!  Оплакванията от „буца” в гърлото са понякога омаловажен ранен симптом на езофагеален карцином (рак на хранопровода)![/notification] 

Препоръки и лечение при буца в гърлото
буца в гърлото

  • Изключване заболяване на хранопровода чрез рентгеново изследване и евентуално езофагоскопия. Изключване на ретростернална струма. Изследване при ларинголог или специалист УНГ.
  • Едва след изключване на органични заболявания се прилага успокояващо, антиспазмично и медикаментозно лечение. При възможност се прилага психотерапия.
  • При погълнато чуждо тяло – предписване на обемиста храна (пресен хляб, картофено пюре, кисело зеле).

[notification type=“notification_warning“ ]Внимание! При погълнати чужди тела са забранени слабителни средства! Децата да не се изпращат на училище, докато чуждото тяло не бъде отстранено.[/notification] 

При погълнато чуждо тяло пациентът незабавно се изпраща в болница:

  • Ако се появят болки!
  • Ако пациентът повиши температура!
  • Ако се появят коремни симптоми!
  • Ако чуждото тяло след 3 дни не се намери в изпражненията!

При всички затворници, психично болни и при деца – при неясни оплаквания от корема, е необходимо рентгенологично да се изключи чуждо тяло!

Рак на хранопровода

Това е най-честото органично заболяване на хранопровода. Той е на 5-то място по честота след рака на стомаха, бронхите, матката и млечните жлези. Засяга се предимно средната възраст. Заболяването се среща по-често при мъже, отколкото при жени. Скоростта на растеж на карцинома е различна при различните пациенти, но метастазирането настъпва сравнително рано.

Причини

Неизяснени. По-често боледуват големи пиячи и пушачи, както и хора със стриктури (сраствания, предизвикващи стестения), дивертикули (ограничени разширения на стената) и хронични езофагити.

Оплаквания

Чувство за чуждо тяло в шията и зад гръдната кост, дисфагия (затруднено преглъщане), повръщане на несмляна храна (защото не е стигнала до стомаха) понякога с кръвни примеси, прогресивно отслабване, дрезгав глас (от засягането на n. recurrens).

Появата на симптомокомплекса на Horner – миоза (свиване на зеницата) + птоза (спадане на клепача) + енофталм (хлътване на очната ябълка към орбитата), говори за напреднал растеж и почти винаги означава невъзможност за операция.

Външния вид на тумора може да бъде:буца в гърлото

  • Полипоидна гъбовидна или като карфиол маса в лумена на хранопровода;
  • Язвена „паницообразна” форма, проникваща в съседните органи и тъкани – към трахеята с образуване на фистули, смъртоносни кръвоизливи при разрушаване на аортата, перикардити, плеврити, медиастинити;
  • Плоска, дифузна плака (скирозна форма), която води до задебеляване и уплътнение на стената на хранопровода.

Микроскопски в 85-90% от случаите се касае за плоскоклетъчен карцином.

[notification type=“notification_info“ ]Различните форми на новообразуванията можете да видите в „Тумори„.[/notification]

Невъзможността за хранене е причина за рано развиващата се кахексия при тези пациенти.

[notification type=“notification_warning“ ]Внимание! При пациенти с оплаквания от „буца” в гърлото, усещане зад гръдната кост и смущения в преглъщането, винаги трябва по най-бързия начин да се изключи рак на хранопровода![/notification] 
Диагноза

Почти винаги рентгеновото изследване с контрастна материя и езофагоскопията дават сигурни данни. Необходимо е незабавно предприемане на стационарно лечение, защото само ранното, радикално премахване на тумора може да доведе до оздравяване. За съжаление обаче, поради необръщане внимание на първоначалните симптоми, много болни постъпват твърде късно за лечение в болница!