Седемте чакри – за начинаещи

Думата „чакра” идва от санскрит и означава „колело” . В човешкото тяло има седем основни чакри, които са били разпознати от много древни култури. Те са енергийни центрове в нашето тяло, през които протича енергията на живота. Чакрите са източникът на цялата сила, цялата енергия и цялата активност; физическото, умственото и емоционалното здраве на човек зависи от хармонията им. Всяка чакра си има цвят. Блокирана енергия в чакрите води до заболявания, така че е важно да знаем повече за всяка чакра, за да можем да освободим енергийния поток в тялото и той да преминава свободно. Нека минем направо на седемте чакри и тяхното значение.

Седем чакри1. Първата чакра се нарича Муладхара – коренна чакра.

Тя е фундаментална и ни кара да се чувстваме заземени и сигурни. Намира се в основата на гръбначния стълб, в областта на опашката, откъдето контролира репродуктивната система. Когато имаме проблеми с коренната чакра, те обикновено се дължат на парите и храната. Цветът й е червен, а първичният елемент – земя. За тази чакра е полезно да ядем червени храни, люто, подземни зеленчуци и животински протеини.

2. Следва чакрата Свадхиштхана – сакралната.

Тя е нашата връзка и способността ни да приемаме другите и новите изживявания. Свързва се със способността ни да бъдем креативни, сексуални и да приемаме промяната. Намира се в долната част на корема – на 5см под пъпа. Контролира бъбреците, пикочния мехур, таза и тънките черва. Проблемите в тези части на тялото говорят за блокирана чакра. Изобилието, удоволствието и сексуалността повлияват на сакралната чакра. За да не позволяваме енергията да се блокира в нея, трябва да ядем оранжеви плодове и ядки.

3. Манипура или чакра на слънчевия сплит.

Третата чакра е нашата способност да бъдем уверени и да контролираме живота си. Намира се в горната част на стомаха и се влияе от самоувереността и самоуважението. Цветът на слънчевата чакра е жълт, а първичният елемент – огън. Хармонията в тази чакра е от съществено значение за доброто общо здраве. Тя дава сила и кураж на човек и го подготвя да се справи с предизвикателствата. Трябва да ядем жълти храни (царевица), зърнени храни и чай.

4. Чакрата на сърцето се нарича Анахата.

Логично тя олицетворява любовта – миналата и бъдещата любов. Намира се в центъра на гръдния кош, точно над сърцето. Разбира се емоциите, които влияят на Анахата са любов, радост и вътрешен мир. Чакрата контролира сърцето и кръвоносната система. Цветът тук е зелен – хубаво е да ядем зелени зеленчуци и да пием зелен чай.

5. Изкачваме се по-нагоре, към чакрата на гърлото – Вишуддха.

Тя олицетворява способността ни да комуникираме и да се изразяваме. Намира е в гърлото и се повлиява от комуникацията, изразяването на чувства, говоренето на истината и пазенето на тайни. Контролира щитовидната жлеза, околощитовидните жлези и белите дробове. Цветът на чакрата на гърлото е син, а първичният й елемент е ефир. Събуждането на тази чакра позволява на човек да се изразява по-лесно, да бъде по-проницателен и селективен. Трябва да пием плодови сокове и чай, както и да ядем всякакви плодове.

6. Чакрата на челото се намира между веждите и се нарича Аджня.

Тя е свързана със способността ни да се фокусираме и да гледаме отдалеч на нещата. Тя се влияе от интуицията, въображението, мъдростта, мисленето и вземането на решения. Това е центърът, отговорен за събуждането на третото око. Също така е катализаторът за развиване на прозрението. Контролира практически цялата долна част на мозъка, хипофизата, хипоталамуса, очите, ушите и цялата нервна система. Духовното събуждане създава определени физически промени в моделите на мозъчните клетки. С това човек придобива необичаен контрол върху дишането, пулса и метаболизма по време на медитация. Цветът на челната чакра е индигово – трябва да ядем лилави плодове, шоколад и чай от лавандула.

7. На върха завършваме с короната – Сахасрара, наричана още хилядолистник.

Последната чакра олицетворява нашата духовна връзка и се активизира само когато всичките 6 предишни чакри са в баланс и освобождава човешките мисли от оковите на времето и пространството. Контролира горната част на мозъка. Намира се точно над главата и се повлиява от вътрешната и външната красота, духовната връзка и чистото блаженство. Цветът й е виолетов. Понеже хилядолистникът представлява духовната връзка с обкръжението ни, тази чакра не се облагодетелства от определени храни, а от дишането на чист и свеж въздух и излагането на слънчева светлина.

Всички седем чакри са взаимнозависими и се развиват постепенно с години [highlight] йога [/highlight] практика и [highlight] медитация [/highlight] . Не е възможно да пропуснеш някоя чакра, за да прескочиш направо на друга. Човек трябва да бъде физически, емоционално и умствено подготвен да овладее могъщата енергия, която се генерира от активирането на чакрите.

Поради множеството функции на системата от чакри, много важно е да се поддържа балансиран енергиен поток към всяка чакра. Ако балансът не може да бъде поддържан, чакрите могат да бъдат блокирани или да генерират излишна енергия. И двете положения се отразяват на здравето на човек.

Прочетете още:

– [highlight] Лечебните мудри 1-ва част [/highlight]

– [highlight] Лечебните мудри 2-ра част [/highlight]

– [highlight] Видео: Мудри (йога за ръцете) [/highlight]

– [highlight] Йога на смеха [/highlight]

– [highlight] Седемте чакри – за начинаещи [/highlight]