Пародонтоза – лечение и симптоми

пародонтоза

Пародонтозата била нелечима?! Кой ви го каза?!

Бях на около 30 години, когато с ужас установих, че имам пародонтоза. Представих си здравите, красиви зъби на родителите си, които коварното заболяване унищожи. Не приех мисълта, че и с мен може да сепародонтоза случи същото. Отидох на стоматолог, който „вещо” ми обясни, че нямам толкова пари да ме излекува. Следващият ме просветли „делово”, че е пародонтозата е заболяване, което не подлежи на лечение. Но аз не съм от най-доверчивите към изказани докторски мнения. Имам си свое собствено. Човек признава невежеството си с термина „нелечимо”. Нещо ми подсказваше, че ще намеря моят лек за пародонтозата. Разказвах на всичките си приятели с надеждата някой да ми сподели своя опит. Един ден се случи. Мой познат, който е имал същия проблем се беше излекувал. Реших да пробвам веднага.

„Рецептата” за лечение на пародонтоза е много проста. Но нима в простите неща не се крие съвършенството?!

Сутрин, вместо да миете зъбите си с четка и паста за зъби, глътнете една глътка олио, (шарлан), или зехтин (всеки според джоба си). Предупреждение! Първият път е гадно! Но само първият път! Започнете енергично да жабурите, докато олиото не стане бяло и пенливо. Когато го изплюете, вземете една малка чаена лъжичка смляна морска сол. Топнете в нея мокър пръст и започнете нежно да масажирате венците си. Накрая с три пръста бръкнете в устата, за да изчистите добре и езика. Измийте обилно с вода. Простичко е, нали? И без пари? Предупреждение! Първите дни (при някои може и повече) венците ви ще кървят обилно. Не се притеснявайте. Бъдете постоянни!

Откакто моят стоматолог ми каза, че моята пародонтоза не подлежи на лечение, вече са минали години. Нали може да бъда и малко суетна жена и да не говоря за десетки години?! Аз не крия здравите си зъби, а ги показвам с голяма усмивка! Но всяка сутрин се жабуря с олио и масажирам със сол венците си. Ако не ви мързи, опитайте и вие! Със сигурност ще си върнете Усмивката!

Успех!

[highlight] Зоя Чакърова [/highlight]

Какви са симптомите на пародонтозата?

Пародонтозата е хронично протичащ възпалително-дистрофичен процес на пародонта – околозъбните тъкани, включително зъбната алвеола и прикрепящия зъбите апарат. Заболяването започва със симптомите на хроничен гингивит (възпаление на венците), който постепенно обхваща и прикрепящия зъбен апарат. Това допринася за образуване на дълбоки джобове между зъба и околозъбните тъкани, които се изпълват с храна, възпалителен ексудат и микробни колонии. Те разяждат тъканите около и в зъбната алвеола и водят до разхлабване на връзките, което е причина за разклащане на зъбите. Възпалението задълбочава разрушаването на тъканите, включително и кръвоносните съдове, което се изявява със задължителния симптом при пародонтоза – кървене от венците. Разрушаването на кръвоносните съдове влошава изхранването на зъбите и създава допълнителна предпоставка за тяхното изпадане. На съвременния етап на развитие, денталната медицина отъждествява симптомите на пародонтозата с пародонтит. У специалистите преобладава мнението, че възпалението на околозъбните тъкани е основната причина за тяхното увреждане. На това становище се лежат и опитите за лечение на пародонтозата единствено с мощни антибиотици. Унищожаването на болестотворните микроорганизми играе несъмнена роля в оздравителния процес, но остават открити поне два въпроса:

  1. Защо не се акцентира върху локалното приложение на антимикробни препарати, с цел предпазване на пациента от тежките токсични ефекти на антибиотиците?
  2. Какво се прави, за да се подпомогне изхранването и възстановяването на околозъбните тъкани след антибиотичната терапия?

Мазнините, особено растителните, са изключително необходими за поддържането на нормалната структура и функция на лигавиците. Локалното редовно приложение на растително олио несъмнено ускорява възстановяването на околозъбните тъкани и има положителен ефект при лечението на пародонтозата. Дали е възможно това да доведе и до унищожаване на болестотворните микроорганизми и възстановяване на нормалната микрофлора в устната кухина? Категорично – Да! – Защото здравата кожа и лигавици, с техните секрети, сами по себе си, са важна интегрална част от имунната система на организма и служат като непроницаеми бариери спрямо всякакви микробни причинители.