Коксартроза – причини и симптоми

Коксартроза

КоксартрозаКоксартрозата е форма на атрозата и представлява засягане на тазобедрените стави. При заболяването хрущялът, покриващ повърхностите на ставите, се износва. Промените засягат не само ставния хрущял, но и подлежащата кост, ставната капсула и съседните мускули.

Коксартрозата е една от най-честите форми на артрозата, като е на трето място след артрозата на гръбначния стълб и коленните стави. Жените се разболяват от коксартроза 3 пъти по-често от мъжете, като до 30-годишна възраст сравнително рядко се наблюдава заболяването, докато след 45 години неговата честота се увеличава.

Причини за възникване на коксартроза

Съществуват много причини за възникване и развитие на коксартрозата – те могат да бъдат вродени, статични аномалии, възпалителни, обменни заболявания, травми и др. Важно е да се спомене, че в основата на артрозната болест стои несъответствието между натоварването на ставата и възможността тя да издържи тези натоварвания. Например, при нормално устроени стави (с нормална издръжливост) артрозата може да възникне при свръх натоварвания като:

  • При спортисти като щангисти
  • Работници с тежкофизическа работа

Но и нормални натоварвания могат да доведат до артрозни промени в резултат на промени в хрущяла. Тези промени в хрущяла могат да бъдат причинени от

  • Вродена непълноценност при генерализирани и локални аномалии
  • При възпалителни, обменни заболявания (подагра, диабет)
  • Съдови промени (асептични некрози, следтравматични състояния) и др.

При случаите, в които не може да се установи причината за възникване на коксартрозата, тя се нарича идиопатична.

Важно е да се спомене, че тазобедрената става е подложена на огромни повтарящи се натоварвания заради движението на човека.

Върху всеки един 1 кв.см от ставната повърхност действа сила около 13 кг!

Какви са симптомите при коксартроза?

Основният и пръв симптом е болката. Първоначално тя е слаба, бързопреходна и неопределена. Основна нейна характеристика е, че се появява при обременяване на ставата и сутрин при „прохождане“, и изчезва при покой. С напредване на процеса тя става по-постоянна и силна и по-бавно изчезва. Понякога всяко движение в ставата я засилва. Не винаги силата на болката е мерило за степента на износване на ставата. Даже в началните фази тя може да бъде по-силна и е свързана с реактивния асептичен синовит. С ограничаване на възможността за движение болката намалява. Болката по принцип се усеща в областта на проекцията на ставата – слабинната област, но може и да се усети в задната част на ставата – и тогава трябва да се разграничи от промени в гръбначния стълб или сакроилиачната става.

Вторият основен симптом са ограничените движения в тазобедрената става. Ограничава се първо вътрешната ротация и нормалната екстензия (протягане, разтягане). Тук са характерни някои ситуации за заболелите от коксартроза:

  • Първата се нарича „тестът на обувката“. Понеже болният не може да клекне той сгъва силно колянната става при изправена тазобедрена става и достига ходилото отзад, за да обуе обувката си.
  • Втората се нарича „достигане на пода“ се манифестира, като болният взима предмет от пода, като стъпва на здравия крайник, кляка на него (флексия в колянната и тазобедрената става) и се навежда при екстензирана (разтегната, протегната) тазобедрена става на засегнатия крайник. Движенията в тазобедрената става могат да бъдат силно ограничени, но никога не настъпва анкилоза с изключение на постартритната артроза.

Третият основен симптом на заболяването са контрактурите (ограничената подвижност) в тазобедрената става. Те се появяват при напредване на заболяването. Най-честите контрактури са флексионната, външноротаторната и аддукционната. При отделните болни те се манифестират в различна степен. Тези контрактури водят до появата на геометрично скъсяване на крайника, което наред с болката се забелязва сравнително рано от болните.

Четвъртият симптом при коксартроза е куцането. То се дължи на няколко фактора. В началото куцането е анталгично. Поради болката болният намалява времето на опорната фаза върху засегнатия крайник и бързо пренася тежестта върху здравия крайник. Това създава неритмичност в походката – по-дълго задържане върху здравия крайник и по-кратко върху болния.

Конопените продукти против болки „Коносан“ имат ефикасно действие при ограничаване на болката при коксартроза.

Прочетете още за:

Лечение на коксартроза

Видео: Артроза – същност, симптоми и лечение


Библиография: Учебник за рехабилитатори: Ортопедия, травматология и ортотика под редакцията на проф. д-р Борислав Владимиров, дмн, Първо издание, Българска национална академия по медицина