Коензим Q10

Коензим Q10 е абсолютно необходим за поддържането на живота. За да функционира нормално, всяка клетка на човешкото тяло се нуждае от енергия. Източник на тази енергия е молекулата на АТФ (аденозин три фосфат). Този енергиен носител се изгражда в клетките при задължителното присъствие на Коензим Q10. Във всяка клетка има митохондрии (генератори на енергия), които произвеждат 95% от общата енергия, нужна на организма. Коензим Q10 подпомага обмяната на електрони и участва в синтеза на АТФ. Ако Коензим Q10 намалее с 25%, тялото не получава необходимата му енергия и в резултат настъпват болестни състояния. Ако той намалее със 75%, животът не може повече да бъде поддържан и настъпва смърт от сърдечна недостатъчност. При допълнително приемане на Коензим Q10 хората  усещат увеличаване на енергията и намалена нужда от сън. В сърдечния мускул е открито много по-високо съдържание на Коензим Q10, отколкото в който и да е друг орган. Сърцето първо усеща липсата му и рязко подобрява дейността си при добавянето му към храната. Много сърдечни проблеми могат да бъдат напълно компенсирани чрез внасянето на Коензим Q10. При хора със заседнал начин на живот допълнителното приемане на Коензим Q10 може да доведе до подобряване на сърдечната дейност. Най-добри резултати обаче се постигат при съчетаване с физически упражнения.

Коензим Q10 е ключът към здравословния живот

Коензим Q10 е най-важният участник в обмяната на веществата, защото поддържа здравето и дълголетието на организма, като улеснява и увеличава произвеждането на енергия в клетките. Коензим Q10 е известен във всички страни с висока здравна култура. В САЩ е официална хранителна добавка от 1993 г. Около 10 млн. японци го използват ежедневно като добавка към храната. В Европа е отдавна разпространен. Благоприятните му ефекти са много: заздравява сърдечния мускул, увеличава работоспособността, успокоява възпалени венци, укрепва имунната система, повишава потентността при мъжете.

През първата част от живота черният дроб извлича и синтезира  Коензим Q10 от всяка храна. Източници на Коензим Q10 са рибата и месото , зърнените храни, ядките, някои зеленчуци, синьозелените водорасли, соевото, сусамово и другите растителни масла. Човешкият организъм съхранява резервни количества от Коензим Q10 – сърцето, черният дроб и имунната система.

С възрастта количеството Коензим Q10 в клетките намалява и при хора над 35-40 г. има дефицит . При хора с наднормено тегло тази липса може да достигне до 50%. Добавянето на Коензим Q10 в тези случаи подобрява метаболизма и помага за намаляване на теглото.

Коензим Q10 предпазва сърцето при исхемия (намален приток на кръв към сърдечния мускул). В повечето случаи тя се дължи на стесняване или запушване на коронарните съдове поради атеросклероза и може да предизвика сърдечна недостатъчност, внезапна смърт и др. Най-честият проблем се нарича ангина пекторис (гръдна жаба). Причинява се от стесняване на артериите и е толкова мъчителна, че всеки пристъп обездвижва болния. Стеснените коронарни артерии не осигуряват достатъчно кръв и сърдечният мускул не получава необходимите му хранителни вещества и кислород. Исхемия може да възникне също по време на сърдечни операции – байпас, ангиопластика и др. Доказано е, че приемането на Коензим Q10 преди операция намалява опасността от увреждане на сърдечния мускул.

Коензим Q10 и сърдечна недостатъчност.

Хора със сърдечна недостатъчност като цяло се повлияват добре, тъй като в кръвта и тъканите им е налице недостиг на CoQ10 поради недобра обмяна. Честотата на сериозни усложнения като белодробен оток и камерна аритмия у болни от сърдечен порок намаляват при продължително приемане на Коензим Q10 (месеци или години).

Коензим Q10 и високо кръвно

Високото кръвно налягане, сочено като причинител номер едно на сърдечните заболявания, се понижава, когато към диетата се добави CoQ10, дори без да се приемат лекарства.

Коензим Q10, имунитет и рак

Имунната система е отговорна за всички здравословни проблеми – от обикновената хрема и алергии до рак и СПИН.  Коензим Q10 повишава компетентността на имунните клетки и те вършат работата си по-добре. Повишава се активността на макрофагите, подобрява се клетъчният и хуморален имунитет, както и устойчивостта към бактерии, гъбички и вируси. Намаляват размерите на тумори, предизвикани изкуствено у мишки. Използван съвместно с химиотерапевтикт адриамицин, той намалява страничните му ефекти, свързани с отслабване на сърдечния мускул. Благотворният ефект на този продукт върху имунната система обуславя и неговите противоракови свойства. Животът на болни от рак (на простатата, гърдата, дебелото черво) пациенти, които приемат Коензим Q10, може да бъде удължен с пет до петнайсет години, а при някои от тях дори да се стигне до пълна ремисия, особено ако Коензим Q10 се взема в по-големи дози (около 100 мг) и се комбинира с водорасли, ЕМК (есенциални мастни киселини), бета-каротин, вит. C, вит. E и селен.

CoQ10 и стареене

В началото на 21 век живеят няколкостотин милиона души над 65 години, а средната продължителност на живота е почти 80 години. Съществува възможност да се удължи и активният творчески период на човека чрез внасянето на Коензим Q10, растежни фактори и суперхрани. Така може да се постигне подмладяване и укрепване на имунната система. Именно нейната издръжливост е една от причините някои хора да остаряват по-добре от други.  Стареенето се ускорява от недостига на Коензим Q10. Повечето храни съдържат съвсем малки количества  КоензимQ10. Допълнителното му приемане е от полза за всеки човек и може да се окаже изворът на вечната младост. От друга страна Коензим Q10 е антиоксидант, който може да отдава или поема кислород според нуждата. Приемането на Коензим Q10 ни помага да поддържаме както антиоксидантните, така и биоенергийните си функции.

зелена енергияКоензим Q10 и наднормено тегло

По-пълните хора имат 50% недостиг на Коензим Q10, че даже и повече. При тях добавянето му подобрява метаболизма и води до намаляване на килограми. Това може да помогне поне на половината хора, страдащи от наднормено тегло. Съчетаването на Коензим Q10 с хром помага още повече за решаването на проблема затлъстяване. Тази комбинация е много ефикасна, защото хромът намалява желанието за сладко.

Коензим Q10  и потентност

Коензим Q10 е мощен афродизиак, който дава енергия и повишава силата на мъжете. Това е особено важно тогава, когато те работят на много високи обороти и се преуморяват. Той подобрява подвижността и удължава активния живот на сперматозоидите. Хромът се съдържа в спермата и затова добавянето му е полезно за подобряване на качеството й. Синьо зелените водорасли AFA с високото си белтъчно, минерално и витаминно съдържание внасят допълнително всичко необходимо за образуването и съзряването на сперматозоидите. От друга страна, те въздействат благотворно на нервната система и могат да регулират процесите на възбуждане и задържане, като по този начин действат целебно при сексуални неврози.

Изложението е изготвено по материали от книгата „Зелените лъчи на светлината”, любезно предоставени от автора –  д-р Петър Найденов.