Гангрена при диабет

Гангрената представлява клинико-анатомична форма на [highlight] некроза [/highlight] – мъртви тъкани в жив организъм. С понятието гангрена се обозначават такива мъртви тъкани в организма, които имат контакт с външната среда. Различават се два основни вида гангрена – суха и влажна. При сухата гангрена мъртвият орган почернява и изсъхва, поради отдаване на влагата във външната среда. Влажната гангрена се получава при инфектиране на мъртвата тъкан с гнилостни микроорганизми, което и придава неприятна миризма и сивкавозеленикав цвят.

Гангрена на грайници се среща при две основни заболявания – [highlight] атеросклероза [/highlight] и диабет.

Захарният диабет е сборно понятие, включващо разнородна група от нарушения във въглехидратната обмяна, които водят до повишаване на кръвната захар на гладно и след нахранване.

Основното за захарен [highlight] диабет [/highlight] от І тип е недомък на инсулин, поради разрушаване на В-клетките на Лангерхансовите острови в панкреаса. Касае се за автоимунно заболяване.

гангрена при диабетБроят на диабетиците от ІІ тип нараства с развитието на прехранването. [highlight] Наднорменото тегло и затлъстяването [/highlight] представляват решаващите фактори за изявата на захарен диабет от тип ІІ. Лечебният принцип при този тип диабет се състои в отстраняване на прехранването и затръстяването.

Симптоми при диабет

Уморяемост, намалена работоспособност, силен глад, изпотяване, [highlight] главоболие [/highlight] , обилно уриниране, жажда, загуба на тегло, нощни схващания на прасците, влошаване на зрението, кожен сърбеж, чести кожни инфекции.

  • Обичате ли да си хапвате пастички вечер преди лягане?
  • Защо не опитате да ги замените с лъжица мед?

В древен Китай заплащането на труда на личните лекари било обвързано със следния принцип: Колкото по-здрави били пациентите на даден лекар, толкова по-висока била неговата заплата и толкова по-малко работа имал той. Презумпцията била, че този лекар си е свършил добре работата по отношение на профилактиката на заболяванията и затова труда му бил така високо ценен. Обратно – колкото повече болни имал един доктор, толкова повече прегледи извършвал и толкова по-малко му се заплащало. Мотивът бил същият – хората боледуват, защото личният лекар не си е свършил работата по отношение на профилактиката; той не е работил със своите пациенти, за да повиши тяхната здравна култура и да ги предпази от заболявания.

В основата на световната медицинска практика днес лежи точно противоположен принцип: Повече и по-тежки болести, повече високоспециализирани прегледи, повече сложни и инвазивни манипулации – повече пари за докторите. Няма ли болести и пациенти – няма пари за лекарите.

В един нашумял в близкото минало сериал, главният герой – сърдечно-съдов хирург, възкликва по време на вечерно парти:

– Наздраве за диабета и атеросклерозата! Те ни направиха богати и известни. Ако не бяха те, сега щяхме да метем улиците!

[notification type=“notification_info“ ]Прочети повече за атеросклероза[/notification]

Снимките са любезно предоставени от д-р Живко Пешев, главен административен асистент на Катедрата по обща и клинична патология на Медицински Университет, Пловдив