Консерванти в храните

Пазарна находчивост

Кланицата работеше на пълни обороти. През ръцете на двамата касапи минаваха по петдесет говеда на ден. Не оставаше време да се извозват карантиите на животните. Бунището отвън почна да придобива застрашителни размери. Добре, че времено беше студено, та разлагането на животинските вътрешности се забавяше. Иначе вонята щеше да стигне чак до Брюксел. Точно в този тежък момент, като Божии пратеници се появиха спасителите. Двете конски каруци спряха пред могилата с глави, копита, кожи и кравешки черва. Дузината мургави работници скочиха на земята и чевръсто почнаха да товарят карантиите по каруците. До вечерта се върнаха още два пъти. Дойдоха на следващия и по-следващия ден. В момента, в който изгребваха с широките лопати последните остатъци от разкаляното кърваво дъно на бунището, от кланицата излезе единият от касапите.

– Какво ги правите тези боклуци? – провикна се той.

– Салам правим бе бате! – дружно отговориха те.

– Какъв салам става от това, та то няма грам месо в него? Вие не можете една седмица да го изчистите от мръсотиите.

– А–ааа, става, става! Нищо не чистиш! Като го пускаш цялото в голямата мелачка, то го смелва на каша. Глави, копита, кожа – всичко става на каша. Не можеш го познаеш какво е. Слагаш му много сода – да не мирише, повечко сол и подправка и друго консерванти в храните и … става салам – оригинал. Ще ти донесем да го опитваш, да виждаш какъв салам правим.

Успешният бизнес

Производството на салам „Оригинал” се оказа печеливша карта. Керванът от каруци вече се предвождаше от бял мерцедес – колата на шефа. Изтупан с копринена риза и тъмносив ленен костюм, шефът неуморно обикаляше ресторанти, закусвални и капанчета за бързо хранене, за да предлага стоката на „фирмата”. Асортиментът отдавна бе разширен с нов хранителен шедьовър – пържола „Универсал”.

Персоналът на заведението използваше затишието в ранния следобед, за да си почине и да се нахрани. Всички седяха около масата в задния двор и чакаха яденето. Скарата весело цвъртеше и лекия ветрец разнасяше аромата на печени кебапчета чак до автобусната спирка отсреща. Бял мерцедес спря до живия плет от гъст чемшир. Мъжът в ленения костюм слезе от колата и се шмугна в задния двор. Всички обърнаха учудени погледи към него.

– Добър ден на всички! – усмихна се приятелски гостенинът. – Щом ви заварвам на масата, значи не съм ви душманин.

– Какво искате? – сопна му се мъжът до скарата.

– Искам да ви предложа едни суперевтини пържоли за заведението.

– Ние имаме договор с фирма и те ни зареждат.

– Но такива пържоли не сте виждали никъде – не се предаваше бизнесмена. – На половин цена – супер качество! Нека поне да ви ги покажа.

Гостът бръкна във външния ляв джоб на костюма и извади предмет с вид и размери на подметка от обувка № 40-42. Плоският предмет изглеждаше като  полупрозрачна плоча, излята сякаш от безцветен силикон.

– Какво е това бе?

– Пържола „Универсал”! – гордо отвърна собственикът.

Бурен задружен смях огласи малкото дворче. Гостът остана невъзмутим. Изчака, докато настана тишина и тихо попита:

– Може ли да я сложим на скарата?

– Слагай, поне да се посмеем още малко – отговори готвачът.

След десетина минути пържолата бе сервирана на масата. Сочна, тъмнокафява, с успоредни черни лентички, тя изглеждаше досущ като истинска. И спомен нямаше от безформената полупрозрачна джапанка, която извади от джоба си гостът. Той взе нож и вилица, и чавръсто я наряза пържолата на парчета. Приятен аромат на печено крехко месо лъхна от чинията. Домакините се престрашиха и боднаха по едно парченце. Вкусът беше като на идеална прясна пилешка пържола.

– От какво ги правите? – попита с изумен поглед готвача?

– Търговска тайна брато! – отговори гостът.

mezeto_deserta_1Нитратите и техните химични съединения са надълго и нашироко разисквани консерванти в храните заради евентуалните им вредни въздействия върху организма. Те се натрупват в растенията и придвижвайки се по хранителната верига, водят до хронично отравяне и развитието на тежки заболявания при човека. Дали обаче те (най-често амониевата селитра) се използват само за торене на зеленчуците?

Извадка от технологическа инструкция за производство на полутрайни и трайни колбаси показва следното:

„Селитрата има за цел да запази розовия цвят на колбасите. Вместо селитра може да се употреби натриев нитрит. Той има солен вкус и трудно може да се различи от натриевия хлорид (готварската сол). Понеже е силно отровен, натриевият нитрит се използува под строгия контрол на лабораторията, като се спазват точната дозировка и начин на смесване“.

Колбасите съдържат натриев нитрит (Е 250), който е канцерогенен (предизвиква рак) и забранен в много страни. Какво предпочитате повече – луканка, суджук, шпеков салам, дядовци или баби?

Съществуват колбасарници, където на място могат да ви приготвят полутраен или траен колбас по ваш вкус. Оглеждате месото по витрините на колбасарницата, избирате каквото си харесате и казвате да го смелят и да ви приготвят колбас. Всичко се прави пред вас, дори можете сами да си подберете подправките. Вече доста хора се ориентират към този начин на пазаруване. Така те са сигурни, че това, което ядат, наистина е направено от месо, а не от рога, копита, животински глави и вътрешности. Ако нямате време, понеже гостите са дошли в последния момент, изберете „едронакълцан” суджук. Вероятността да е направен от истинско месо е по-голяма. Същото се отнася и за пържолите. Суровата пържола винаги е за предпочитане пред изпечената. Може да ви отнеме време, докато я приготвите, но поне ще знаете, че е от месо.

Прочетете етикетите на храните, които купувате? Зад неразбираемите „Е с някакви числа” се обозначават различните добавки  и консерванти в храните, оцветители, стабилизатори, емулгатори, антиоксиданти, подобрители и ароматизатори. Голяма част част от тези добавки в храните са изключително вредни и са забранени със закон в редица страни. Масово хранителните продукти съдържат по 3,4 и дори 6 вредни добавки. Символът Е с различните номера означава стандартите на Европейския съюз. От Е 200 до Е 290 са консервантите. Номерата от Е 500 до Е 585 обозначават минералните соли. От Е 620 до Е 640 са овкусители, ароматизатори и подобрители.

Синдромът на китайските ресторанти

В тях се сервират храни, приготвени с продукти, внасяни от Китай и по специфична кулинарна технология. Характерно за повечето блюда са изобилните екзотични подправки и най-разнообразни сосове. През последните години зачестяват съобщенията за своеобрани болестни изяви у някои хора след хранене в китайски ресторанти. Няколко часа след яденето болните получават „пламване” на лицето, световъртеж, болки в стомаха и сърдечната област, гадене, повръщане и понякога диарии. След 1-2 часа се появяват обща слабост, безапетитие и припадъци (следствие рухване на кръвното налягане). Нарекли явлението Китайски синдром. Впоследствие се оказало, че това състояние се причинява от натриевия глутамат. Практически цялата храна в китайските ресторанти е богата на това вещество. То се съдържа в особено големи количества в морските деликатеси. Означава се като Е 621. Изявите на Китайския синдром обикновено отзвучават след 1-2 часа и не се налага лечение. При продължително повръщане се предприема стомашна промивка за изчистване на остатъчните количества натриев глутамат. Това вещество обаче е един от най-тежките разрушители на мозъка и отдавна е забранен в Швеция.

Десерта

  • Кой яде най-много сладко?
  • Кой не може без него?
  • Децата естествено!

Добавките и консервантите в храните и напитките (обозначени със символа Е) са най-опасни за децата, защото именно те са най-големите консуматори на дъвки, сладкарски изделия, газирани и подсладени напитки и всички подобни хранителни боклуци. Масово хранителните продукти съдържат по 3,4 и дори 6 вредни добавки.

От Е 100 до Е 181 е групата на оцветителите, които се използват в сладки газирани напитки, лимонади, бонбони, близалки, сладолед.

От Е 200 до Е 290 са консервантите – конфитюри и сладка.

От Е 296 до Е 385 са киселини и антиоксиданти. Те предпазват продуктите от разлагане и се откриват в млечно-кисели продукти – подсладени плодови млека, десерти, салами, краве масло, шоколад.

От Е 400 до Е 495 са гуми, емулгатори, стабилизатори и сгъстители, които запазват консистенцията на продукта. Използват се в сладка, конфитюри, желета, кондензирани млека, шоколадови десерти, млечни продукти.

От Е 1000 до Е 1199 помагат продуктите да не попиват влага и се добавят към брашното, захарта и други подобни продукти.

Всички тези вещества са химически отрови. Те се натрупват в организва и водят до хронично отравяне и развитието на най-тежките заболявания, типични за съвременното общество. Основното правило в нашето законодателство е да не се превишават смятаните за безопасни дози от тези вещества в даден продукт. Може би наистина дозата в един артикул е безопасна. Добре, но на практика за един ден:

  • Колко сокчета изпива едно дете?
  • Колко сладкиша изяжда?
  • Колко дъвки, близалки, десерти, бонбони консумира?
  • Някой изчислявал ли е сумираната стойност на тази своеобразна „средна дневна доза отрови”, които се поглъщат от едно „средностатистическо” българско дете?

Из „Световната конспирация срещу здравето”- д-р Атанас Гълъбов:

Захарта – „бялата отрова“

„Всяко вещество, което потиска активността на катализаторите и ензимите в тялото, и което може да допринесе за развитието на болест, е отрова. Захарта съдържа чисти, рафинирани въглехидрати. В растенията захарите са съчетани с микроелементи и витамини, достатъчни за да осигурят тяхното разграждане и усвояване от организма.

Захарта и нишестето дехидрират клетките и изтеглят Са от костната, нервната и мускулната тъкан. Ако се яде захар – тялото черпи от своите запаси ензими, протеини, витамини, Na, K, Ca, Mg, Cr. Калцият се извлича от костите. Калцият има основно значение за алкално рН на кръвта. Захарта, белият хляб и всички изделия от бяло брашно променят количеството на Са в кръвта и киселинността й се повишава. За да неутрализира този ефект, организмът черпи от своите резерви, и ако не се ядат пресни плодове и зеленчуци здравето е в опасност.

Захарта навлиза много бързо в кръвта и води до хипергликемия – един от симптомите на [highlight] диабет [/highlight] . Инсулинът от панкреаса е хормон, премахващ излишното количество кръвна захар по най-ефикасния начин, но после може да възникне хипогликемия, изразяваща се в замаяност, слабост, изпотяване, потиснатост, безсъние. Надбъбречните жлези веднага активират запасите от гликоген в организма, той се разгражда до глюкоза за да се възстанови нормалното ниво на кръвната захар. Така хранителен режим, включващ рафинирана захар, задейства едно непрекъснато редуване активността на панкреас и надбъбречни жлези и може да ги изтощи. Захарта изчерпва микроелемента Хром (Cr) в организма, който е от най-важно значение за усвояването на инсулина и за поддържане на глюкозния метаболизъм.

В организма захарта се трансформира в запасния полизахарид гликоген, който се складира в черния дроб. Но възможностите на черния дроб са ограничени и останалите захари се трансформират в мастни киселини, които се трупат в подкожните мастни депа. При [highlight] наднормено тегло [/highlight] повече от 20% започва отлагане на мастна тъкан и във вътрешните органи (главно около сърцето и бъбреците), което нарушава техните функции, забавя се циркулацията на кръвта и лимфата и спада активността на [highlight] имунната система [/highlight] .

Захарта прави човека нервен и хиперактивен, защото е силен стимулант на надбъбречните жлези. Може да се повиши адреналина до 4 пъти, количество отговарящо на стресова реакция на организма. Повишава се производството на хормона кортизон, който пък потиска имунната система.

Захарта намалява секрецията на стомашен сок и забавя перисталтиката на стомаха. Едновременната консумация на захар (шоколад) и протеини води до гниене в червата, отделят се много токсични вещества и тялото губи енергия и ресурси, за да ги обезврежда.

Захарта и бялото брашно спомагат за развитие на кандидоза (гъбична инфекция), особено след антибиотици или други медикаменти, потискащи имунната система.

Голямото количество захар убива полезните бактерии в червата, произвеждащи витамини от групата В, необходими за функционирането на централната нервна система.

Нека се поучим от начина на хранене на дивака. Здравите зъби са резултат от здрава храна, и тогава четката и пастата за зъби не са по-важни от четка и боя за обувки.”

  • Поощрявайте децата да ядат плодове и зеленчуци.
  • Спрете да им купувате тестените боклуци в лъскави опаковки.
  • Поощрявайте децата да ядат плодове и зеленчуци.
  • „Гризините” бавно, но сигурно ще им изгризят здравето.
  • Поощрявайте децата да ядат плодове и зеленчуци.
  • Ограничавайте ги в пиенето на безалкохолни питиета и оцветените води, наречени плодови сокове.
  • Поощрявайте децата да ядат плодове и зеленчуци.
  • Създайте на децата правилни хранителни навици. Моментът е тук и сега, докато все още са деца.
  • Пазете децата!

[notification type=“notification_info“ ]Още по темата прочети Вкусната салата[/notification]