Кокоши трън – причини и лечение

Кокошият трън се нарича още клавус (clavus) и представлява ограничено болезнено мазолесто втвърдяване на кожата на краката.

Причини за развитието на кокоши трън

Причините за възникване на кокоши трън са най-различни механични травмиращи фактори, увреждащи кожата на краката.

Човешката кожа е покрита с многослоен плосък епител (епидермис), чиято функция е защитна. Клетките от повърхностния слой на епидермиса непрекъснато образуват рогово вещество (кератин), което също предпазва организма от навлизането на вредни вещества. Роговото вещество изглежда като пърхот и непрекъснато се „изронва” от тялото в околната среда. Стъпалата са места, подложени на непрекъснат силен натиск от тежестта на тялото и там въздействат механичните фактори, които са причина за кокошия трън. На петите пък е измерена най-голямата дебелина на човешката кожа.

Ако в обувката ви има нещо, което непрекъснато ви „убива” (ръб, шев, песъчинка) и това дразнене е прекалено силно и оказва натиск на едно и също място на стъпалото, това е основната причина за кокоши трън. Силният натиск от подобен дразнител може да доведе до втикване на част от епидермиса навътре и обръщането му като пръст на ръкавица. При това вгъване или обръщане, роговия слой също се обръща навътре и кератинът вече няма как да пада във външната среда. Клетките на епидермиса го образуват непрекъснато, а той се трупа и расте навътре, като се втвърдява все повече и повече. Този натрупан рогов слой заприличва на жълтеникав трън, забит в ходилото. Натискът върху кокоши трън при ходене е изключително болезнен, защото го забива още по навътре.

кокоши трън

[notification type=“notification_info“ ]Виждали ли сте как изглеждат краката на кокошка? Жълтата кожа на пръстите и пищялите е люспеста и изключително твърда. Това е така, защото роговото вещество не се излющва и отделя в околната среда, а се натрупва по повърхността на краката като защитен слой. От тази твърдост и от жълтия цвят вероятно идва името на кокошия трън. [/notification]

Лечение на Кокоши трън

Различните методи, прилагани за лечение на кокоши трън целят омекотяване на втвърденото рогово вещество с т.нар. кератоличитни средства и отделянето му от тялото. Със същата цел понякога се прилагат туширане с течен азот или изгаряне на кокошия трън чрез електрокоагулация.

Има една стара народна рецепта за лечение на кокоши трън, която действа ефикасно при малки и средни по размер образувания.

  • Вземете прясна обелка от картоф (диаметър 1,5-2 см е достатъчен). Сложете в центъра на срезната повърхност щипка салицилов прах. Ако не можете да намерите салицил, стрита таблетка аспирин също върши работа. Вечер преди лягане поставете обелката със салицила върху кокошия трън и я прикрипете с левкопласт или бинт.
  • Оставя се да стои така през цялата нощ и на сутринта се сваля. Повторете процедурата 3-4 поредни нощи. Очакваният резултат е кокошия трън да се размекне и да „изпадне”. „Жилото” на тръна всъщност е втвърдения кератин.
  • Не се притеснявайте за дупчицата в ходилото, където е лежал кокошия трън. Дезинфекцирайте я с риванол или с кислородна вода, подсушете я и я напълнете със скъпия крем за лице, дето жена ви го крие в дъното на нощното шкафче. Ако салицилът не помогне за лечението на кокошия трън, помолете някой хирург да „изчопли” тръна, докато все още е размекнат.

Прочети още:

[highlight] Кокоши трън – премахване и снимки [/highlight]