Кокоши трън – премахване и снимки

кокоши трън

Кокошият трън представлява малък брадавицовиден израстък, обикновено по крака, с големина до грахово зърно.

Причини за кокоши трън

кокоши трънОсновна причина за възникването на кокоши трън са микротравмите в областта на ходилото. Те могат да се получат в резултат на носене на неудобни обувки, механично дразнене от ръбове, възли или попаднали малки предмети в обувките, най-често камъчета. Нараняването на епидермиса на кожата в тези случаи води до нарушаване на неговата цялост и в зоната на травмата епитела може да се окаже вгънат навътре. При последващото си израстване, това островче от „обърнат” епител бавно навлиза в тъканите на крака. Новообразуваното рогово вещество (кератин) не може да пада свободно навън, както става при неувредена кожа, а се трупа пред навлезлия в дълбочина епидермис и оформя заедно с него т.нар. „жило” на кокошия трън.

Симптоми на кокоши трън

Плътно, жълтеникаво кожно възелче, леко надигнато над повърхността, силно чувствително и болезнено при натиск. Кокошият трън прилича на плътно мазолесто образувание с конусовидна формаq като върха на конуса е обърнат навътре към меките тъкани.

Премахване на кокоши трън

кокоши трънВърху кокошия трън се налага марля с мед, която се сменя два пъти на ден – сутрин и вечер. Върху марлята се поставя найлоново покритие, за да не попива меда в чорапите. Преди всяко поставяне на марлята с меда, краката се измиват с хладка вода. В повечето случаи след няколко дни кокошият трън пада безболезнено.

Добър ефект също така имат различни дермални пасти и унгвенти, предназначени за отстраняване на мазолести образувания и брадавици.

По време на процедурите за премахване на кокошия трън се препоръчва пиенето на чаша чай (листа и цвят) от зайча стъпка – градско, градинско омайниче (гребник).

Прочети още:

– [highlight] Кокоши трън – причини и лечение [/highlight]