Червени бенки по тялото – какво знаем за тях?

червена бенка

Появата на малки червени бенки по тялото със сигурност може да е тревожна, но обикновено този конкретен вид бенки са безвредни. Какво по-точно представляват червените бенки и как да установим дали те са безвредни и как да бъдат лекувани?

Какво са червените бенки?червена бенка

Новооткрити бенки може да са тревожен признак, особено когато имат отличителен цвят. Най-често срещаните бенки са тъмно кафяви или черни, така че намирането на червени бенки по кожата може да ви изплаши.

Въпреки това, появата на този тип бенки не означава, че имате рак на кожата!

Цвят, размер и форма са факторите, които определят дали една бенка е потенциално ракова или е доброкачествена. Червените бенки са обикновено доброкачествени, като често са индикация за стареене на кожата.

Това, което повечето хора наричат червени бенки, са чери ангиоми (cherry angiomas). Според американски медицински портали, това са доброкачествени образувания, които се състоят от кръвоносни съдове. Тези израстъци по кожата могат да се появят на всяко място по тялото, но най-често се появяват по туловището. Могат да засегнат мъже и жени и са най-често срещани сред хора на над 30-годишна възраст.

Чери ангиомите се различават по цвят и размер. Повечето червени бенки от този вид започват от само дена десета от милиметъра и са обикновено плоски. Те могат да пораснат до 1-2 милиметра на широчина и до 1 сантиметър в диаметър. Цветът им е обикновено ярко червен, кърваво червен или дълбок нюанс на тъмно ливаво. Малките групи от кожни капиляри около бенката са това, което създава червената пъпка.

Наблюдавайте за признаци на рак

Въпреки, че повечето червени бенки са безвредни, тяхното местоположение или размер може да ги направи нежелани. Правете веднъж в месеца проверка на бенките по тялото ви, което ще ви държи в течение за техните размери, местоположения и цветове. За да предотвратите напредването на рак на кожата, винаги вие или вашия дерматолог следва да следи за тези критерии:

  • Асиметричност. Бенки, които са различни от двете им страни, са асиметрични. Асиметричните бенки трябва винаги да бъдат изследвани. Представете си да начертаете линия от центъра на вашата бенка надолу – ако двете части биха изглеждали съвсем различно, то се консултирайте с професионалист.
  • Граници. Злокачествените бенки имат неравни и назъбени граници.
  • Цвят. Бенките могат да варират значително по цвят, но като цяло се приема, че колкото по-тъмна е бенката, толкова е по-висок рискът тя да бъде злокачествена. Ако ваша бенка потъмнява с течение на времето, нека професионалист я прегледа.
  • Диаметър. Диаметърът на бенка понякога предполага злокачествено заболяване – повечето доброкачествени бенки не са по-големи от гумичка на молив. Ако вашата бенка е по-голяма и продължава да расте, то направете среща с вашия лекар.

Лечение на червени бенки по кожата

Правете редовни проверки на бенките по тялото ви и когато се съмнявате, се вижте с личния ви лекар. Всяка бенка, която започне внезапно да кърви, изпуска течност или причинява болка, потърсете непременно лекарска помощ. Ако се притеснявате, че конкретна бенка може да е злокачествена, то се вижте с вашия личен лекар!

Има случаи, когато човек желае да премахне бенка поради козметични, а не здравни цели. Съветвайте се с дерматолог, който обикновено ще премахне бенката под местна упойка. Когато лекарите премахват бенки, обикновено поръчват лабораторна биопсия, за да се потвърди дали бенката е доброкачествена или не. Има и също така методи за домашно премахване на бенки , които може да използвате.

Прочетете още за бенките и кога се израждат в меланом (рак)

Статията е преведена от http://skincare.lovetoknow.com/Red_Moles_on_Skin