Хидроцеле – симптоми и лечение

хидроцеле

Хидроцелето в повечето случаи е вродено състояние, а понякога е следствие на епидидимит или травма, при което става събиране на течност между обвивките на тестиса.

хидроцелеСимптоми при хидроцеле

Опънато-еластично, прозиращо подуване на скротума, неболезнено и без признаци на възпаление. Възниква бавно и може да достигне огромни размери, без да влияе на общото състояние на пациента.

хидроцеле на тестисаЛечение

  • При стари, неоперабилни пациенти се прави пункция под местна упойка. Хидроцелето има склонност към рецидиви и ин­фекция.
  • Всички останали болни трябва да се посъветват за операция.
  • При деца хидроцелето често изчезва след първата година от живота. След този срок вече не може да се разчита на спон­танно излекуване. Тогава трябва да се предприеме операция.

Заболявания, с които може да се сбърка хидроцелето

При двете състояния липсва прозрачността на скротума като феномен. Изпитването става с джобно фенерче, с което се вижда положителният транспарентен ефект. Херниите често са репонибилни. Нерепонибилните хернии стават по-големи при притискане.

Внимание!

  • Най-тежкото последствие на погрешната диагноза е про­пускането на тумор на тестиса!
  • Пробната пункция като по­мощно средство за диагноза на хидроцеле трябва да се изостави. Не са редки наранявания на червата, осо­бено при малки деца!