Техники за масаж на стъпалата

Масаж на стъпалата

Стъпалата са едни от най-използваните части на човешкото тяло. Върху тях пада цялата тежест и за това са предразположени към множество проблеми. Въпреки важността си и ролята, която имат, стъпалата често пъти са пренебрегвани.

Според източната медицина, в тях се намират хиляди нервни окончания (72 000), които диктуват състоянието на всички органи в тялото на човек. Китайските лекари поставят диагноза след преглед на стъпало и дори могат да надвият болестта, след въздействие върху него. Избавление може да се постигне и с други средства – алтернативни или не, но ако някои медикаменти имат странични ефекти, то масажа няма.

Релаксиращи техники при масаж на стъпалата


Най-общо всеки един масаж ободрява, подобрява кръвообращението, премахва напрежението и намалява стреса. Масажът на стъпалата, в комбинация с това и стимулира акупунктурните точки, които отговарят на съответните органи в организма на човек. Той може да се извърши както от опитен специалист, така и от всеки, в домашни условия.Масаж на стъпалата

Преди да се пристъпи към самия масаж е необходимо краката да се подготвят. Взима се топла вана със соли и етерични масла. След 20-30 минути краката се подсушават внимателно и се намазват с бадемово или сусамено масло, в краен случай може и обикновен крем или лосион, и чак след това се започва със самия масаж.

Масажът на стъпалата започва с разтриване, което ги затопля и засилва кръвообращението. После се прилага основната техника на масажиране. Едната ръка се поставя под петата, като я подхваща, а другата се използва за сгъване и отпускане на стъпалото. След няколко минути стъпалото се прихваща с палеца и показалеца на едната ръка, а с другата се прави масаж. При умора, ръцете се сменят. Първо се масажира едното стъпало, после другото. Времето трябва да е еднакво и при двете стъпала. Трябва да се масажират всички точки на краката и глезените и да се обърне специално внимание на тези, които са болезнени. Не трябва да се пропускат пръстите и разстоянията между тях.

Ако тази процедура се извършва редовно, положителния ефект от нея ще е много бързо видим. Ако се направи качествено и се засегнат определените точки, пациентът може да премахне главоболие, запек, да регулира кръвното си налягане, да изчезнат оплакванията от пикочно-половата система, очите, ушите, носът, стомаха и други. Сънят също се подобрява и става по-спокоен и пълноценен.

Масажът на стъпала не е сложен. С повече практика и малко четене на литература за акупунктурните точки, почети всеки би се справил сам в къщи. На пазара се продават и специални акупунктурни масажори за крака, които са лесни за употреба и оказват доста добър ефект. А най-добрият избор си остава посещението при специалист.

Масажът на стъпалата се използва и практикува от йогите. А както е известно тяхното здравословно, а и духовно състояние, е отлично и в хармония със заобикалящия ги свят. Ето защо този масаж трябва да стане част от ежедневието на онези, които искат да се радват на здрав дух и здраво тяло.

Прочети още за масажа на стъпалата.