Рефлуксна болест – симптоми и лечение

Хранопровод

Рефлуксната болест е състояние, което често може да бъде сбъркано с киселини в стомаха. Разликата обаче е, че киселините от рефлуксната болест се проявяват 2 или повече дни от седмицата за период от поне 3 месеца и могат да увредят хранопровода.

В края на хранопровода е разположен мускул (долен сфинктер), който обикновено се отваря и затваря, за да пропуска храната в стомаха. Освен това, когато е затворен спира стомашното съдържание да се връща обратно по хранопровода. Проблемите при рефлуксната болест идват, когато този мускул започне да се отваря не когато трябва и киселината от стомаха се връща нагоре.

ХранопроводРефлуксната болест може да доведе до различни други медицински проблеми, които понякога налагат хоспитализация и по-сериозно лечение. Киселините от стомаха могат да увредят хранопровода, да възпалят гърлото или да увредят емайла на зъбите, ако достигнат до устата. Много са тези, които страдат от рефлуксна болест, което я прави често заболяване сред населението.

Една от най-честите причини за рефлуксната болест е стомашна аномалия, наречена хиатална херния. При нея горната част на стомаха и долния сфинктер се изместват над диафрагмата, която е мускул разделящ стомаха от гърдите. Обикновено диафрагмата помага за задържането на стомашните киселини, но при хиаталната херния тази функция е нарушена.

Симптоми на рефлуксна болест

[notification type=“notification_info“ ]Стотици милиони хора по света изпитват симптомите на рефлуксната болест поне веднъж месечно. Стомашни киселини, гадене и повръщане са най-често срещаните симптоми.[/notification] 

Характерен симптом за рефлуксната болест е усещането за киселини, преминаващи по хранопровода към гърлото или устата. Това може да доведе до кисел или горчив вкус в устата, гадене и повръщане. Киселините в стомаха също така може да причинят изгаряща болка или дискомфорт, които се придвижват от стомаха към корема и гърдите, а понякога и гърлото.

Симптомите на рефлуксната болест може да са знак, че стомашната киселина е възпалила хранопровода. Тогава съществува риск от увреждане на хранопровода и кървене.

Тези симптоми се проявяват най-често след преяждане, при навеждане или вдигане на тежки предмети, при легнало положение, особено по гръб. Също така хората, които се оплакват от симптомите на рефлуксна болест ги изпитват по-често нощно време, когато болката е по-силна. Някои храни могат да влошат симптомите на рефлуксната болест – цитрусови плодове, шоколад, кофеинови напитки и алкохол, подправки, мазни и пържени храни, чесън, лук, мента, домати и др.

Повече от половината жени образуват стомашни киселини по време на бременност, но след раждане симптомите изчезват.

Лечение на рефлуксна болест

Лекарска помощ трябва да се потърси, ако изпитвате стомашни киселини по-често от два пъти седмично в продължение на няколко седмици. Ако изпитате някои от следните симптоми, също се консултирайте с лекар: рязка загуба на тегло, повръщане с кръв, черни изпражнения, трудност или болка при преглъщане, суха кашлица, загуба на глас (особено сутрин), хронично възпалено гърло, нестихващо хълцане и гадене, което продължава месеци. Понякога човек може да обърка рефлуксната болест с инфаркт, заради болката в гърдите.

Лечението на рефлуксната болест е различно при различните пациенти и може да е както медикаментозно, така и оперативно. В зависимост от състоянието ви, вашият лекар ще прецени кое е най-подходящото лечение. Най-често се изписва комбинация от лекарства, а до операция се стига само при възникване на по-тежко усложнение. Препоръчва се лека диета, при която да се избягват храни, предизвикващи рефлукс, както и последното хранене за деня да става поне няколко часа преди лягане.

Прочети още за [highlight] Рефлукс-езофагит [/highlight]