Рахит – лечение, профилактика, капки

Лечението на рахита е комплексно, като основен дял имат облъчванията с ултравиолетова светлина и витаминолечението.

Хигиенен режим при рахит

Рахит гривниНа рахитичното дете се осигурява свобода на движенията, разходки на чист въздух и на открито. Чистия прохладен въздух задълбочава дихателните екскурзии, с което се осигурява повече кислород и се подобрява обмяната. Изнасянето на открито е полезно не само в хубавите слънчеви дни, но и при облачно време, тъй като и разсеяната слънчева светлина съдържа малко количество ултравиолетови лъчи. Слънчевите облъчвания са най–доброто лечебно средство срещу рахита. Те се провеждат лятно време на открито, а през зимата – в затоплена стая при отворен прозорец. На малките кърмачета се правят само частични облъчвания на крайниците и лицето, а на тези от второто полугодие могат да се правят и цялостни облъчвания, като се спазва изискването за постепенно увеличаване на дозата лъчи. При поява на възбуда, безсъние, безапетитие, зачервяване на кожата и повишаване на температурата облъчванията се прекъсват временно, след което започват отново по–внимателно. Ултравиолетовите лампи заместват слънцето през зимата. Облъчването с ултравиолетови лъчи дава сигурен и бърз ефект. При това се повлиява не само рахита, подобрява се мускулният и емоционалният тонус, както и общия вид на детето. Облъчването се провежда по лекарско назначение и указания, конкретно за всяко дете поотделно. Ефектът настъпва още след първата серия облъчвания, но трайното излекуване изисква 2-3 серии, редувани с почивки. Кварцовите и слънчевите облъчвания се съчетават с въздушните бани, които могат да се провеждат и самостоятелно. Благоприятен ефект оказват и водните обтривания и обливания, гимнастиката и масажите. Те не само повишават мускулния тонус, но подобряват и кръвообращението, обмяната и храненето на тъканите. Трябва да се има предвид обаче, че рахитичните кости са по–слаби и крехки, поради което при по–груби манипулации може да се стигне и до счупване особено у недоносените. Затова при гимнастика всяко отделно упражнение трябва да бъде постигнато и заучено само с активното участие на детето. Не бива да рахитичното кърмаче да се кара насила да пристъпва и да ходи преждевременно. Това може да доведе до изкривяване на още незаякналите кости. С провеждането на комплексното лечение детето само започва да проявява стремеж и желание към стоене на крака и прохождане. Тогава то трябва да се поощрява и да се подпомага в тази насока. Майките на рахитичните деца трябва да се предупреждават, че носенето на една и съща ръка създава условия за изкривяване на гръбнака. Освен това те трябва да знаят, че в нашата страна слънчевите бани могат да се провеждат не само на море, а и в планина, в равнина и у дома. В болничното отделение, както и в дома на майката и детето и в яслите сестрата трябва да осигури на рахитичното дете не само назначените от лекаря физиотерапевтични процедури, но и вземане на ръце, изнасяне на открито, игри и ласки.

Хранене при рахит

За малките кърмачета с рахит най–подходящо е естественото хранене трябва да се провежда правилно. Количеството на плодовите сокове се увеличава до два и повече пъти от полагащото се количество – плодовите киселини задържат за по–дълго време киселата реакция в тънките черва и с това спомагат за усвояването на калция. Захранването на рахитичните кърмачета става с около две седмици по–рано, като винаги със зеленчуково пюре. За по–големите кърмачета се ограничават брашнените храни – каши и кисел, също и кравето мляко, като се дават повече плодове и зеленчуци. в храната се включват кравето масло, жълтъкът от яйце и по възможност черен дроб, които са богати на витaмин D.

Витамино- лечение при рахит

Продават се два вида D – витамин – D2 и D3 . Практиката е показала, че и двата вида са еднакво активни, тъй като, те се подлагат на метаболизиране в черния дроб, а след това и в бъбреците до крайния активен продукт – 1.25-дихидроксихолекалциферол, или витамин D – хормон, който именно участва в нормалното образуване на костта. Съществуват флакони с маслен разтвор и ампули за мускулно инжектиране. От тези форма също може да се дава перорално, но само по лекарско назначение. Майките трябва изрично да бъдат предопредени за високите концентрации на витамина в ампулите.  Лечебната доза на витамин D се определя от лекаря за всяко дете поотделно. Продължителността на витаминолечението се определя от също от лекари, но обикновено то продължава не по–малко от 2-3месеца. При по–продължително лечение се редуват периодите на даване на витамина с периоди на почивка. Може да се използва и съчетанието на витамин D и A под формата на Deavit капки, тъй като витамин А намалява токсичните качества на витамин D. Не се препоръчва едновременно прилагане на витаминолечение с кварцови и слънчеви облъчвания, поради опасност от хипервитаминоза. Пероралния начин на прилагане на витамина под формата на капки при рахит е за предпочитане като по–физиологичен. Така витаминът се усвоява по–равномерно и ефектът му е по–сигурен. Капките витамин D се дават на гладно, за предпочитане сутрин в лъжичка кърма, мляко или вода.

[notification type=“notification_warning“ ]Внимание![/notification]

Инжекционното лечение се провежда с ударни дози мускулно през 20–30 дни само по лекарско предписание. Инжекционното приложение на витамин D се предприема в следните случаи: упорити повръщания; наличие на храносмилатено разстройство; чернодробно заболяване, при което се усвояват мазнините, а с тях и витамин D; съчетание на рахита с остро инфекциозно заболяване; много тежък нелекуван рахит; рахит, усложнен със спазмофилия; ниска санитарна и обща култура на майката, при което не е сигурно, че тя ще дава витамина ежедневно. В такива случаи ударните дози могат да се дават и перорално, като полагащата се доза витамин за 1-2 или 3-4 седмици се дава наведнъж. Особено опасно е предозирането на витамин D (Хипервитаминоза D) при деца без рахит въз основа на погрешна диагноза. Грешката може да стане и при неразбирателство между сестрата и майката – дали капки от флакон или капки от ампула, назначени за профилактика на рахита. Първите признаци на интоксикация с витамин D са упорито безапетитие, гадене, повръщане, спиране на тегловния прираст, подчертана жажда, полиурия, дехидратация. Ако даването на големи дози витамини продължи, повръщанията, както и проявите на дехидратация се засилват, тегловната крива спада, температурата може да се повиши, детето побледнява, става унесено. Картината наподобява тази при ентерална токсикоза, макар че е налице запек вместо диария. В бъбреците, в съдовите стени и тъканите се отлагат калциеви соли. Това води до появата на белтък в урината, на левкоцити и цилиндри в седимента, поради което погрешно се мисли за уроинфекция. Повишава се атрериалното налягане и нивото на уреята и калция в кръвта. Накрая детето може да изпадне в клонично–тоничен гърч, в който да загине. Рибеното масло е помощно средство при лечението на рахита. То съдържа витамин D, витамин А и фосфорни соли. Съдържанието в него на витамин D е сравнително малко и то може да се дава най–рано след втория месец по няколко капки дневно с профилактична цел. Ако даването на рибено масло доведе до разстройство, то се спира за известно време. Както и витамин D, то се дава на гладно. По–лесно се поема от децата над 1 година във вид на перли. В оздравителния стадий на рахита нуждите на организма от калциево–фосфорни соли се повишават, затова понякога лекарят може да предпише такива соли.

Лечението на рахита не бива да се провежда шаблонно по една и съща схема. Към всяко дете се подхожда индивидуално, като в зависимост от възрастта на детето, тежестта и стадия на заболяването, сезона и, възможностите на майката се застъпват повече едно или друго от комплексните мероприятия. Така например през лятото се използват слънчевите лъчи, а през зимата – кварцовата лампа; при интелигентна майка – ежедневни малки дози от витамин D, а при майка с ниска култура – ударни дози.

Профилактика на рахита

Борба с рахита е задача на детската консултация и работещия в нея персонал, както и на майката която трябва да  изпълнява дадените съвети от лекаря и сестрата.  

Профилактиката на рахита започва още от вътреутробния живот на детето. Бъдещата майка трябва да се излага достатъчно на слънце, дори да прави слънчеви бани. Храната на Рахит гърбицабременната трябва да бъде разнообразна и богата на продукти, съдържащ витамин D, масло, яйца, черен дроб, месо. Освен това на всички бременни, които се очаква да родят “зимни” деца, се дава през последните два месеца на бременността профилактично витамин D, а при наличие на показания – полагащата се месечна доза наведнъж, също перорално на гладно. След раждането кърмещата майка се храни пълноценно, излага се на слънце, но също така продължава да взема горепосочените ежедневни профилактични дози витамин D през първите месеци на кърменето. На кърмачето се осигурява естествено и правилно хранене с добавка на плодови сокове, пюрета, жълтък и т.н. Застрашените от рахит деца – родени през есента и зимата, недоносените, изкуствено хранените, се захранват две седмици по–рано от другите. Изключително важно значение имат чистият въздух и слънчевите облъчвания – частични или цялостни. В детските консултации се води системна просветна работа за изкореняване на страха от простуда. Чрез индивидуални и групови беседи те трябва да се убеждават в необходимостта от целогодишно осигуряване на въздух, разходки и слънце за кърмачетата. В това отношение много ценен е положителния личен пример на акушерките, сестрите и лекарките от консултациите, като провеждат системно закаляващи процедури на своите деца. Много важно е да се осигурява свобода на движенията на кърмачетата. Това се постига чрез правилно обличане и повиване на кърмачето със свободни ръце още през първите седмици след раждането. Мускулните движения допринасят за правилното развитие на костите и пречат развитието на рахит. През зимата най–мощното средство за предпазване от рахит са ултравиолетовите облъчвания. Кварцовите облъчвания се провеждат и в самата консултация, също така и в домовете за майката и детето, в детските ясли. Майките провеждат облъчването на своите деца, след като бъдат обучени от патронажните сестри. Витаминопрофилактиката под формата на капки е неотменен компонент в комплекса от профилактични мероприятия срещу рахита. За доносените деца витаминопрофилактиката започва към 25 –ия ден след раждането, а за недоносените – още към 7-8-ия ден. Предпочита се ежедневното даване на полагаемата се доза капки витамин сутрин на гладно в лъжичка кърма или мляко. И тук, както и при лечението по изключение могат да се дават наведнъж полагащите се количества витамин за 1-2-3 седмици. Това трябва да се прави от в детската консултация по назначение на лекаря. Витаминопрофилактиката продължава без прекъсване до края на първата година на детето. По изключение, ако майката е изпълнителна и осигурява слънчевите облъчвания на детето през летните месеци, витаминопрофилактиката може да се преустанови от месец юни до края на септември. През втората зима на децата над една година витаминопрофилактиката продължава в същите дози. Тъй като недоносените имат недостиг от калциево–фосфорни соли, а това се отнася и за кърмачетата с много буен растеж, при тях в профилактиката се включва и назначаване от лекаря на калциево–фосфорни соли. При системно провеждане на комплексната профилактика на рахита, в основата на която стоят облъчванията със слънчеви и ултравиолетови лъчи и витаминопрофилактика, повечето от децата могат да бъдат опазени от рахит.

[notification type=“notification_info“ ]Още по темата: Рахит при бебета и деца и Рахит – признаци и симптоми[/notification]