Рак на пениса – симптоми, разсейки и лечение

Ракът на пениса се среща между 2 и 3% от всички туморни заболявания на мъжката полова система.

Предразполагащи фактори за развитие на рак на пениса са следните заболявания:

  • Фимоза – при нея вътрешният лист на препуциума и glans penis са подложени на хронично дразнене от смегмата, което създава благоприятни пред­поставки за възпалителен процес, а оттук и за неопластична дегенерация след години.
  • Тютюнопушене – пушенето на повече от 10 цигари дневно също е рисков фактор, поради това, че голяма част от токсините на цигарения дим постъпват в кръвта и се отделят непроменени чрез урината.
  • Микротравми на пениса, причинени от неудобни панталони, продължително шофиране и други седящи професии.

Симптоми при рак на пениса

Най-често се отна­ся за плоскоклетъчен (спиноцелуларен) карцином. Той може да се представи като полипозно-папиларен рак, който има брадавицовиден външен вид е и сравнител­но най-честата макроскопска форма; инфилтративна форма, при която ракът расте навътре в дълбочина и язвена форма, с вид на раничка. Всички тези форми на рака на пениса се забелязват рано от пациента и това е повода той да отиде на преглед при уролог.

Разсейки при рак на пениса

Метастазирането става сравнително бавно, по лимфните пътища, като най-напред се засягат ингвиналните лимфни възли, отначало повърхностните, а след това и дълбоките лимфни възли в ингвиналната област.

Лечение на рак на пениса

То е труден и деликатен мо­мент. Тенденцията е за органосъхраняваща те­рапия, която се комбинира с цитостатични препарати или пък се провежда лъчетерапия. Понякога се налага и резекция на частта от пениса, обхваната от тумора.