Рак на бъбрека – симптоми и лечение

Ракът на бъбрека може дълго време да расте, без да причини каквито и да било оплаквания, понеже бъбрекът не е добре снабден с нервни окончания.  Другата особеност на рака на бъбрека е, че той се разпространява най–вече посредством кръвния ток и най-често попада в белите дробове. Това е един от малкото видове рак, който, ако бъде лекуван преди да своевременно, има голяма вероятност да бъде излекуван напълно.

Възраст и честота

Честотата на рака на бъбрека нараства с възрастта, като този тумор се среща два пъти по–често мъжете, отколкото жените. Смята се, че това е резултат от навика за тютюнопушене, който е привилегия предимно на мъжкия пол.

Причини

Приблизително 1/3 от всички случаи на рак на бъбрека се свързват с тютюнопушенето. Същото е положението и при [highlight] рака на пикочния мехур [/highlight] . Понеже някои от най–вредните канцерогени в тютюневия дим минават непроменени през урината и там се натрупват и концентрират, с това те излагат бъбреците и пикочния мехур на голяма опасност от появата на рак.

Разпространяване в тялото

Ракът на бъбрека показва склонност да се разпространява първо чрез кръвния поток, а не чрез лимфните пътища. Затова при неговото откриване има голяма вероятност да бъдат открити и вторични тумори (метастази) в белите дробове.

Разновидности

Рак на бъбрекаНай–широко разпространен е едни вид рак на бъбрека, наречен хипернефром (бъбречно–клетъчен карцином). От него страдат около 85% от всички болни с рак на бъбрека.

При децата се наблюдава друг вид рак на бъбрека, наречен тумор на Уилмс, който може много по–успешно да бъде излекуван напълно.

Ракови образувания могат да се зародят и в бъбречното легенче. Те произхождат от преходния епител на лигавицата и приличат на рака на пикочния мехур.

Симптоми при рак на бъбрека

  • Кръв в урината (хематурия).
  • Лека болка, тежест или чувство за неразположение в областта на хълбока.
  • Болката е тъпа и продължава с часове.

[notification type=“notification_info“ ]Важно! Болката, предизвикана от бъбречни камъни се усеща в същата област, но обикновено е много остра, като се усилва и затихва на приливи и отливи под формата на бъбречна колика.[/notification]

Диагноза

  • Изследвания на урината – за кръв и търсене на туморни клетки
  • Интравенозна пиелография – във вената на ръката се инжектира оцветител, а после посредством серия рентгенови снимки се проследява пътят му през бъбреците и уретерите.
  • Ехография (ултразвуков скенер), компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс
  • Рентгенови снимки или компютърна томография на бели дробове – за да се открие има ли разпространяване на рака на бъбрека.

Лечение на рака на бъбрека

Дори ако ракът се е разпространил в другите части на тялото, хирургическата намеса е препоръчителна за пациентите. Първата причина е, че отстраняването на бъбрека ще премахне всяка болка и чувство за неразположение, а също така ще се предотврати и честото кървене от тумора. Втората причина е, че понякога, макар и рядко, метастатичните тумори могат да изчезнат след отстраняването на първичния рак.

Оперативно лечение

В повечето случаи оперативната намеса включва цялостно отстраняване на засегнатия бъбрек, заедно с лимфните възли и се нарича радикална нефректомия.

Хормонална терапия

В някои случаи определени видове рак на бъбрека са податливи на хормонална терапия с прогестерон. Хормоналните таблетки не предизвикват почти никакви странични ефекти, освен увеличаването на апетита и на енергията на пациентите.

Имуностимулатори

Хипернефромът е сред тези видове рак, които са чувствителни на лечение с медикаменти, стимулиращи на [highlight] имунната система [/highlight] . Такива вещества са интерферонът и интерлевкин-2. Тяхното приложение обаче трябва да бъде добре обмислено и прецизирано, защото може да доведе до рискови странични ефекти.

Химиотерапия

Тя дава резултати само в малко на брой случаи на рак на бъбрека.

Емболизация, ангиоинфаркция

Други тези видове лечение се инжектират определени вещества в артерията, която снабдява тумора и част от бъбрека с кръв.

Спонтанна регресия на  бъбречно–клетъчните карциноми

Карциномът на бъбрека е един от четирите вида рак, при които са документираните случаи на спонтанна регресия (изчезване) на тумора. Другите три вида рак са [highlight] меланом [/highlight] , невробластом и [highlight] хорионкарцином [/highlight] . Доказани са случаи на свиване и дори на пълно изчезване (регресия) на рак на бъбрека, включително и на неговите метастази в белите дробове.

[notification type=“notification_info“ ]Истинските истории на оздравели от рак прочети в: Да победиш рака[/notification]