Острици при деца – ентеробиоза

Острици, Ентеробиоза

Ентеробиоза

Ентеробиозата (enterobiosis) е най–разпространената чревна паразитоза сред децата. Причинителят e малък кръгъл червей, наречен острица – Еnterobius vermicularis (Oxyuris). Женските паразити са по–големи и имат дължина 8–12 мм, а мъжките са около 5 мм. Остриците обитават долните отдели на тънкото черво и горните отдели на дебелото черво. След оплождането женските се придвижват към правото черво, а вечер излизат през ануса на детето, за да снесат яйцата си в перианалните гънки. Това предизвиква силен сърбеж и води до разчесване, при което яйцата попадат под ноктите на ръцете на детето. Така то се самозаразява и предава заразата на други деца и възрастни. Яйца на остриците попадат и върху бельото на заразения. Ентеробиозата обикновено обхваща цялото семейство и цели детските колективи.

Симптоми при опаразитяване с острици

Основното оплакване е сърбеж в аналната област, който нарушава съня на детето. У момиченцата паразитите могат да проникват в гениталната област и влагалището, като носят със себе си и патогенни микроорганизми. Това може да доведе до вулвовагинит и до уроинфекция с развитие на [highlight] цистит [/highlight] . Детето се оплаква и от коремни болки. Може да се наблюдава промяна в апетита. В народо-психологията скърцането със зъби обикновено се свързва с чревна паразитоза, но това не винаги е така. Диагнозата ентеробиоза се изяснява, когато майката забележи остриците в изпражненията на детето или вечер около ануса.

 Острици, ЕнтеробиозаДиагноза на острици при деца

Важно е доказването на яйца от паразита в материал, получен чрез остъргване на перианалните гънки. Това става с малка дървена шпатула или клечка за зъби, потопена в равни части от глицерин и вода. В намазката от събрания материал се търсят под микроскоп яйцата на остриците. Изследването се провежда сутрин след събуждане на детето преди дефекация.

Лечение на острици

Тази паразитоза се лекува трудно поради непрекъснатото самозаразяване или заразяване от околните. Затова е важно всички близки да се лекуват едновременно, като се спазват строго и хигиенните изисквания. Провеждат се последователно 2-3 курса медикаментозно лечение, като в повечето случаи се използват Vanquin, Combantrin, Vermox. Профилактиката изисква всяко дете да бъде изследвано за острици (ентеробиоза) преди настаняването му в ясли или градина. Необходимо е също така децата отрано да се приучат на основни хигиенни навици – редовно изрязване на ноктите, измиване на ръцете преди хранене и след изхождане. Детското бельо трябва да се пере с вряла вода и да се изглажда с добре нагорещена ютия.