Остеохондроза – причини и симптоми

Остеохондроза

Причините за остеохондрозата, както и механизмите на нейното развитие не са изяснени напълно. Различни фактори могат да доведат до смущение на костния растеж. Най-честите причини за остеохондроза са травми, нарушения в обмяната на веществата, хормонален дисбаланс, инфекции с различни микроорганизми. Основна роля за възникване на остеохондрозата има влошеното кръвоснабдяване на костите. Намаляването на притока на кръв (исхемия) може да доведе до нарушено изхранване и дори до загиване (некроза) на зоните на костен растеж.

Остеохондрозата обединява група заболявания, при които е нарушено нормалното отлагане на калций в хрущялните краища на костите. По този начин се смущава физиологичния растеж на костите по време на израстването на организма. Остеохондрозите са заболявания, които се срещат предимно в детска и юношеска възраст, но понякога се развиват и при възрастни.

Етапи на костно-ставното увреждане при различни причини за остеохондроза:

  1. Начален стадий на понижен приток на кръв, при който засегнатите хрущялно-костни зони загиват. Това води до нарушаване структурата на костното ядро и поява на изтънени участъци в ставния хрущял.Остеохондроза
  2. Стадий на изчистване (резорбция) на мъртвите тъкани, съпроводен от развитието на остеопороза – разрехавяване на костната структура.
  3. Стадий на начално възстановяване, при който се образуват нови кръвоносни съдове и се възобновява притока на кръв в загиналите участъци. В периферията на умъртвените тъкани започва отлагане на нови костни гредички, които обаче са твърде неустойчиви и лесно се деформират при натиск и физическо натоварване.
  4. Стадий на пълно възстановяване с преустройство на новата костна структура в растящите краища на костите. Ако се възстанови нормалната форма на костта, функцията на ставата се нормализира. При деформирани костни краища се развиват артрозни промени.

Симптоми на остеохондроза

През първия стадий има леки ограничения в ставната подвижност, съпроводени с оток и болка. В стадия на остеопороза и при началното възстановяване подвижността на засегнатата става намалява, а болката се засилва. В стадиите на възстановяване на кръвоснабдяването и костната структура постепенно се нормализира ставната подвижност и болковата симптоматика намалява. На рентгенова снимка могат да се установят промените, характерни за различните стадии на заболяването.

Остеохондрозата може да засегне различни кости. Най-често срещаните форми са остеохондроза на прешлените на гръбначния стълб (вертебрална остеохондроза), остеохондроза на главата на бедрената кост, остеохондроза на ладиевидната и метатарзалните кости на ходилото, остеохондроза на китката.

Остеохондроза на прешлените на гръбначния стълб
(вертебрална остеохондроза)

Симптомите при остеохондроза на прешлените на гръбначния стълб наподобяват тези при дискова херния (дископатия). Основното оплакване при такива пациенти е болка в засегнатата област – най-често шийна или поясна. Болката понякога е доста силна и се разпространява по хода на нервите на ръката или по хода на седалищния нерв. При движение болката се засилва. Мускулатурата в засегната зона на гръбначния стълб е твърда и напрегната. Тази защитна реакция на организма цели да обездвижи засегнатите междупрешленни стави чрез контракция на свързаната с тях мускулна група. Това може да доведе и до временно изкривяване на гръбначния стълб – защитна сколиоза. При остеохондроза на поясните прешлени сгъването на тазобедрената става при изпънато коляно води до усилване болката в кръста. Сетивността на кожата по външна повърхност на бедрото и подбедрицата може да бъде намалена.

Остеохондроза на главата на бедрената кост
(Болест на Пертес)

Остеохондрозата на главата на бедрената кост се нарича още асептична некроза. Това е най-честата и най-сериозна остеохондроза заради важното значение на главата на бедрената кост за биомеханиката на опорно-двигателния апарат. Заболяването е по-често при момчета в ученическа възраст.
Симптомите при остеохондрозата на главата на бедрената кост са оскъдни в началото и заболяването често протича незабелязано. В началото пациентите се оплакват от лесна уморяемост и лека болка, усилваща се при натоварване, до появата на куцане. При преглед се установяват ограничени движения на ставата с отслабване на бедрената мускулатура. Рентгеновото изследване подсигурява диагнозата.

Остеохондроза на ходилото

Заболяването може да засегне ладиевидната кост или метатарзалните кости на ходилото. То също е по-често при момчета в ученическа възраст. Симптомите на остеохондрозата на ходилото са основно оток и болки в областта на засегнатата става. Те се засилват при движение и водят до накуцване. Болката при остеохондроза на метатарзалните стави се разпростира и към съответния пръст на крака. При движение и при натиск върху засегнатата става болките се засилват. Рентгеновото изследване показва характерни изменения в ладиевидната или метатарзалните кости на ходилото.

Остеохондроза на китката

Боледуват най-често лица, подложени на чести микротравми в областта на китката. Засяга се полулунната кост. Симптомите на остеохондроза на китката са оток и болки в гърба на китката, в зоната на полулунната кост. При движение и при натиск болката се засилва. На рентгенова снимка се вижда намаляване размера на костта, поява на петнисти разрехавявания и уплътнения, както и артрозни промени.

Прочетете още за:

Лечение на остеохондроза

Коносан, българска гама натурални продукти, помагащи при  остеохондроза