Лечение на остеохондроза

Остеохондроза

Протичането на остеохондрозата е бавно и може да продължи до 2-3 години. Освен това, фазовото развитие на заболяването почти не се влияе от медикаментозни средства.

Затова лечението на остеохондрозата се свежда основно до физиотерапевтични процедури и лечебна гимнастика. Чрез тях се цели създаването на благоприятни условия за развитие на патологичния процес при остеохондроза.

Важна част от процеса на лечение е осигуряване на покой за засегнатите стави и тяхното отбременяване. В същото време е необходимо редовно извършване на пасивни движения в ставата, без натоварване и без болка.

Понякога при остеохондроза са налага продължително използване на помощни средства – патерици, специални ортопедични подложки и апарати, гипсова имобилизация и др. Физиотерапевтичните процедури включват, Остеохондрозаприлагане на топлина, масажи, парафинолечение. Медикаментите са предимно обезболяващи, противовъзпалителни и отпускащи мускулите препарати. Рехабилитационните дейности трябва да подобрят изхранването на ставния хрущял и да поддържат мускулния тонус. Само така могат да бъдат избегнати късни ставни увреждания. При тежки случаи се прибягва и до оперативно лечение на остеохондрозата.

Някои народни рецепти с недоказан ефект при лечение на остеохондроза включват:

  • Компрес с вода и чай от девесил. Парче плат се напоява с вода, изцежда се, и се налага на засегнатата част, като парчето трябва да е умерено стегнато. През това време се консумира чай от девесил. Чаят се приготвя като се вари половин супена лъжица листа в половин литър вода за минута, като след това чаят трябва да се запари за 10-15 минути. Консумирайте по 6 пъти на ден в продължение на 2-3 месеца.
  • Друга народна рецепта при остеохондрозата включва карамфиловото масло. Смлейте около 100 гр цветчета карамфил и ги залейте с 200 мл зехтин. Варете получената смес на водна баня в продължение на 25-30 минути, което ще позволи маслото да се прецеди. Втрийте след това профилактично в болната част.
  • Българските конопени продукти против болки „Коносан“ е известно, че имат положителен ефект при остеохондрозата.

Важно е да се спомене, че „изсъхването” на хрущялите може да се предотврати чрез всекидневното приемане на обилно количество течности!

Прочетете още за:

Остеохондроза – причини и симптоми