Малки тестиси

Малки тестиси

Тестисите имат елипсовидна форма и са леко приплеснати двустранно. Нормалните размери на тестиса са около 4,5/3/2 см, а теглото им възлиза на 25-30 грама всеки. Тези параметри могат да варират в зависимост от индивидуалните особености на всеки мъж, като според някои антрополози размерите на тестисите корелират с ръста и теглото на тялото, но според други, подобна зависимост не се открива. Понятието малки тестиси има значение тогава, когато функцията на половите жлези е понижена. Наличието на добре представени вторични полови белези при мъжа и нормално количество и качество на еякулата говори за напълно нормална структура и функция на тестисите, независимо от техните размери. Съществуват обаче патологични състояния, които често имат вроден характер, когато малките тестиси наистина се нуждаят от лечение.Малки тестиси

Малки тестиси поради вродена хипоплазия

Хипоплазията представлява патологичен процес, при което детето се ражда с орган, по-малък от нормата за възрастта. При вродената едностранна или двустран­на хипоплазия са налице всички белези, свързани с това нарушение. Ако се отнася за двустранна хипоплазия, при която е нарушена вътрешносекреторната функция на малките тестиси, клинично се наблюдава променен външен вид на болния. Такива пациенти приличат на евнуси. Това се дължи на липсата на мъжкия полов хормон тестостерон. Често тези малки тестиси се съпровождат за съжаление и с недоразвита простата и семенни мехурчета. При едностранна хипоплазия такива симптоми липсват, защото другият нормален тестис напълно обезпечава във функционално и ендокринно отношение индивида. Лече­ние с полови хормони на това състояние се налага при двустранната форма на вродено малки тестиси и обикновено то дава добри резултати.

Липса на тестиси (анорхидизъм)

Рядък синдром на пълна липса на тестиси с неизвестна причина. Характерът на измененията в половата система показва, че са съществували функ­циониращи ембрионални малки тестиси през първите месеци от разви­тието, които по неизвестни причини са атрофирали по-късно. Допуска се влиянието на неблаго­приятни вътрематочни (интраутеринни) въздействия или наличието на генети­чен дефект. Съществува тенденция за фамилно предразполо­жение към тази рядка аномалия. Симптомите на това състояние отговарят на първичен хипергонадотропен хипогонадизъм. Болните най-често са с висок ръст, евнухоидни пропорции и отворени епифизни фуги на ставите. Генотипът им показва нор­мален мъжки пол. Външните полови органи са мъжки, но силно намалени по размери (хипопластични), простатната жлеза е недоразвита, а скротумът е малък и празен. При оперативно отваряне на корема (лапаротомия) се намира сляпо завършващ семепровод, понякога в рудиментарен надсеменник (епидидим). Дори при внимателно търсене не се откриват каквито и да са остатъци от тестиси. Екскрецията на 17-кетостероидите е понижена, а на гонадотропния хормон (ГТХ) – силно повишена. Лечението на липсата на тестиси трябва да започне още в пубертетния период с мъжки полови хормони (андрогени).

Малки тестиси поради атрофия

Атрофията представлява патологичен процес на намаляване на размера на даден орган след като той в началото е имал нормални размери. Основните причини за атрофия са намаляване на кръвоснобдяването на органа поради стесняване просвета (лумена) на изхранващите го кръвоносни съдове, нарушение на инервацията, продължителен натиск върху органа и нарушен хормонален баланс. Съществува и старческа атрофия, която засяга органите на цялото тяло и се смята за физиологичен процес. Малките тестиси при възрастни мъже могат да се приемат като израз на физиологична атрофия, при която постепенно отпадат и функциите на половите жлези. Във всички други случаи намаляването на размера на тестисите би трябвало да се счита за патологично състояние, което изисква щателно изясняване на причините за неговото развитие. При малки тестиси при млади мъже е наложително обширно хормонално изследване и изключване на възпалителни процеси в половите органи, а в средна и напреднала възраст е уместно да се търсят причини от страна на кръвоносните съдове и инервацията.

Прочетете още за:

– [highlight] Крипторхизъм – лечение [/highlight]