Лимфом – симптоми

Фоликуларен лимфом

Лимфомът е рак, който произхожда от лимфната тъкан. Лимфоцитите, които се намират там, излизат от контрола на организма, започват бързо да се размножават и се натрупват в големи количества. Разпространяват се в други лимфни зони, обхващат съседни тъкани и навлизат в жизненоважни органи. Раковото заболяване е с много разновидности и тежки последици.Фоликуларен лимфом

Лимфомът е едно от най-злокачествените заболявания в света. Годишно от него умират около 200 000 човека. В последните десетилетия се отчита ръст на заболелите в западните страни. Наблюдава се и намаляване на възрастта. Ако преди години заболяването се е срещало често сред хората на възраст над 45 години, то днес масово са зачестили случаите с пациенти на активна възраст между 20 и 45 години. Мъжете боледуват по-често от жените. А тези, които са изложени на въздействието на някои химикали, бои, торови препарати, органични разтворители и други, са с повишен риск от развитие на болестта.

Как се развива лимфома – анимация
Лимфомите се разделят на два основни вида – лимфом на Ходжкин, известен още като болестта на Ходжкин и неходжкинови лимфоми.

При повече от половината диагностицирани случаи, лимфомът се открива твърде късно. Намерен в напреднал стадий той трудно може да бъде излекуван и в повечето случаи завършва с фатален край. Ако се приложи лечение в начален стадий, той може да бъде премахнат от организма.

Диагностиката става от специалист хематолог, който назначава определени изследвания, с помощта, на които потвърждава или отхвърля заболяването.

Симптомите на лимфома са подобни на признаците на други болести. Затова пациентите късно се обръщат към лекар, а нерядко пъти, той поставя в началото грешна диагноза.

Един от най-разпространените симптоми е подуването на лимфните възли по врата, корема, под мишниците и гънките около слабините. Подуването в повечето случаи е без болка и пациентите отлагат прегледа при специалист.

Другите симптоми, които се проявяват не са толкова силно очертани и заблуждават болния. Те са постоянна отпадналост и умора, загуба на тегло, сърбеж по кожата, поява на червени петна по тялото, изпотяване през нощта, повишена температура. Възможно е също така да се появи гадене, повръщане и болка в корема. Не е изключено да се наблюдава и задух, и кашлица.

Увеличените лимфни възли на врата често пъти се подуват от възпаление на гърлото или други вътрешни неразположения на организма, но вероятността от развитие на лимфом, не бива да се пренебрегва. При най-малкото подуване или съмнения за симптоми на болестта, трябва да се потърси лекарска помощ. Само при ранна диагностика на болестта, лимфомът може да бъде лечим.

Ниската здравна култура и непознаването на това заболяване, благоприятстват неговото развитие.

Прочети още за [highlight] Лимфоми [/highlight]