Лечебни кристали – видове

лечебни кристали

Нашите предци живеели в свят, осветяван само от Слънцето, Луната и огъня или светлината на свещите. Енергията на скъпоценните камъни и лечебните кристали ни помага да намерим онази уравновесяваща изначална светлина, която поддържала първите хора във връзка с естествените ритми на енергията на жизнената сила. Лечебните кристали са дар от майката Земя и носят нейната енергия. Тази природна енергия ни зарежда и храни. Ключът към лечебните свойства на скъпоценните камъни се крие в техните вибрации. Вибрациите ни заобикалят навсякъде и постоянно. Те са част от нашето електромагнитно поле и се простират извън телата ни, в нашата аура. Вибрациите на лечебните кристали взаимодействат с електромагнитните полета на телата ни и могат да повишат енергийното ни ниво.

лечебни кристалиПреди да се използва някой скъпоценен камък, той трябва да се пречисти, за да отстрани нежеланата или негативна енергия, натрупана от чужди докосвания. Така ще позволите между него и вас да потече максимално количество енергия. Докато носите камъка, с течение на времето ще установите, че той има нужда от ново пречистване, защото е поемал ежедневно негативните мисли, емоции и в даден момет ще започне да ги излъчва към самия вас. Съществуват различни начини за пречистване на лечебните кристали. Едни от най-популярните са с вода, морска сол, лунна светлина, билки и цветя. След пречистването на новия скъпоценен камък, отделете време да поседите с него. Задръжте го в шепи и го посрещнете с „добре дошъл” в живота ви. Бъдете отворени към енергията на камъка и установете връзка с него чрез собствената ви енергия. Щом направите това, предайте му намеренията си за него. Помислете как искате да споделите неговата енергия в дома си и призовете силите му.

Видове лечебни кристали

Аметист

АметистАметистът е кварц и обикновено цветът му варира от лилав до синьо-виолетов. Този камък се добива в Бразилия, Мексико, Румъния и други държави. Вибрациите на аметистовите лечебни кристали влияят върху тялото, като въздействат върху начина, по който човек мисли и се чувства, както и върху начина, по който работи съвместно с другите. Благоприятен е неговото използване при проблеми с очите, ушите, белите дробове, при безсъние, стрес, нервни разстройства, алкохолизъм, алергии.

Лабрадор

Лечебен кристал - ЛабрадорЛабрадорът трудно би се сбъркал с друг камък, заради сивосиният цвят с проблясваща в сини, зелени, бронзови цветове повърхност. Според канадските индианци той е камък на мъдростта и дълголетието и е ценен повече от златото. Лечебните кристали на лабрадора стабилизират имунната система и тимусната жлеза, ако се масажират дланите около 10 минути, след което минералът се постави върху гръдната кост. Ако се носи по-продължително време в дланта, лабрадорът укрепва нервната система и активира волята. Най-силно е въздействието му при проблеми на скелетната система – ставни заболявания, артрит, шипове, дископатия, радикулит, невралгични болки, нарушено кръвообръщение и оросяване. Ако сутрин се направи няколко минутен масаж в основата на опашната кост, отдолу нагоре, като предварително мястото се накапе с малко зехтин, се премахват енергийните блокажи в целия организъм. Активират се работата на жлезите с вътрешна секреция и се стимулира кръвообръщението. Лечебните кристали на лабрадора въздействат и върху състоянието на надбъбречните жлези, половите органи и мускулите. Забележка: Преди и след употреба лабрадорът трябва да се измива с вода.

Розов кварц

Розов кварцРозовият кварц е вид планински лечебен кристал. Цветът му варира от светло до тъмно розово. Добива се в Бразилия, Мадагаскар, Калифорния и др. Тъй като е вид планински кристал, чийто цвят се дължи на присъствието на манган, розовият кварц е камък, който резонира с женската аура за дълбоко и лично лечение. Неговите енергии са нежни: планетата му е Венера, Богинята на любовта. Розовият кварц е подходящ за проблеми със сърцето, емоциите, самотата. Привлича любовта отвън като същевременно я отключва отвътре, а едното не може да съществува без другото. При деца се използва за нощно напикаване и кошмари.

Планински кристал

Планински кристалПланинският кристал е безцветен кристален кварц. Той е „царят на камъните”. Притежава своя собствена аура, която става видима чрез метода на Кирлиановата фотография и която резонира и хармонизира с аурата на човека. Образувал се е в продължение на над 10 000 години. Неговата шестоъгълна, симетрична форма се възприема като най-съвършенната форма на грубата материя в природата. Притежава съвършено чиста лечебна енергия. Той действа на нивото на видимото и невидимите тела, на всички аурични нива и чакри, облекчава физическата и емоционалната болка, успокоява нервите, премахва световъртежа. Прилага се за позитивен баланс на любов – към себе си и любов към околните.

Лунен камък

Лунен камъкЛунният камък е полупрозрачен кремав или прозрачен лечебен кристал със сияние като лунна светлина. Добива се в Индия, Шри Ланка, Австралия, Бразилия и др. Той балансира енергията между противоположностите (полюсите), дуализма в женската същност. Повишава интуицията, развива древната женска мъдрост. Лекува, успокоява емоциите и ума, подпомага духовното развитие, лекува астралното тяло. На физическо ниво регулира менструацията, овулацията, менопаузата. Деликатно заличава сърдечните болки и травми от този и минали животи, намалява чувството на вина и ни учи да бъдем по-толерантни към себе си като поощрява одобрението и откровеността.

Карнеол

КарнеолКарнеолът е лечебен кристал с оранжев цвят и въздейства най-вече на сакралната чакра. Положен върху нея той активира храносмилателните процеси и подобрява метаболизма. Подобрява настроението, подпомага творческите изяви. Помага при артрит без възпаление. Лекува и стимулира дейността на матката, яйчниците, шийката на матката, вагината. Облекчава предменструалния синдром, болките в корема, нередовния менструален цикъл. Помага при астма на деца и възрастни. При кървене на венците се използва карнеолова вода. Носенето на карнеол осигурява виталност и радост.

Тигрово око

Тигрово окоЛечебните кристали на тигровото око въздействат най-силно върху слънчевия сплит. Тигровото око очиства негативната енергия и я връща като бумеранг, пази от психическо нападение. Помага на човек да различи злото и усилва физическото зрение. Стимулира очистването на бронхите, когато се носи между гръдната кост и слънчевия сплит. Ако се добави и кехлибар, се преодолява и астма. При мигрена леко се масажират слепоочията с кръгообразни движения. Ако се постави върху черния дроб, тигровото око го активира, за да изхвърли вредните вещества. Помага при депресии и повишава концентрацията. Забележка: Не го носете непрекъснато като украшение, а го редувайте с други камъни.

Авантюрин – зелен

Авантюрин - зеленЛечебните кристали на зеления авантюрин въздействат на сърдечната чакра. Зеленият авантюрин „отваря” сърцето за хората и вдъхва доверие в живота. Помага на човек да не приема нещата твърде присърце и прекалено емоционално. Изчиства страха, успокоява физическата и емоционалната болка. Лекува сърдечни заболявания, инфекции. С чаша изворна вода, в която е престоял авантюринът една нощ се почиства кожата при акне. С такава вода се мие и изтощена коса. Тя стимулира кръвообръщението и регенерацията на кожата.

Прочети още за лечебните кристали.