Йога Нидра – принципи

„Релаксацията не означава сън. Релаксацията означава да бъдеш безкрайно щастлив; тя няма край. Наричам блаженството абсолютна релаксация; сънят е друго нещо. Сънят отпуска само ума и сетивата. Блаженството отпуска атмата, вътрешното аз. Точно затова в Тантра, Йога Нидра е вратата, водеща към самадхи – свръхсъзнанието.“ – Свами Сатянанда Сарасвати, 1976г.

Днес методът Йога Нидра е широко разпространен, но въпреки това малцина знаят, че Свами Сатянанда е основател на тази модерна йога техника.йога

Йога Нидра има две основни значения

1. Йога-тантра техника

Йога Нидра е мощна техника за релаксация и медитация, изхождаща от древна Тантра и разработена от Свами Сатянанда. Тази техника помага за дълбоко отпускане на тялото и духа, а крайната цел е по-добро самоосъзнаване.

Техниката на Йога Нидра ни позволява да останем в съзнание, докато навлизаме в състояние на сън. С Йога Нидра ние сме почти будни в сънищата си. Техниката е практична и леснодостъпна. Тя създава дълбока релаксация за здраве, вътрешен мир и по-добро чувство за съзнание и усещане. Йога Нидра ни води до екзалтирано състояние на по-висшо съзнание.

2. Индийска философска идея

Спомената в много индийски философски и митологически текстове, Йога Нидра е това, което се случва, когато индийският бог Вишну спи. Той е силата, която поддържа вселената, така че, когато спи, вселената започва да се разпада.

Модерният термин Йога Нидра се използва повече като техника за релаксация и медитация, разработена от Свами Сатянанда.

Йога Нидра като отпускаща медитация

Идеята за тази техника хрумва на Свами Сатянанда докато е още ученик на своя гуру, великият йога майстор Свами Шивананда, през 40-те и 50-те години.

Свами Сатянанда разказва как когато бил млад ученик, той заспивал докато хората около него изреждали мантри, много от които никога не бил чувал преди. Въпреки че бил дълбоко заспал, когато се събуждал и чуел отново тези мантри, той имал чувството, че вече ги знае. Тогава един учител му обяснил, че дори и заспал, тялото и умът му пак могат да чуват и възприемат.

Раждането на Йога Надра

В своята книга, Свами Сатянанда пише следното: „След това откритие, започнах да изучавам тантрическите писания по нов начин. Натъкнах се на много важни, но почти неизвестни практики, които изключително много ме заинтересоваха. След като ги практикувах сам, реших да създам нова система, наречена Йога Нидра, която да включва основното от тези практики без сложните и трудни за разбиране ритуали.“

През 60-те години той развива техника за легнала медитация и трениране на ума. Основната цел била разгръщането на съзнанието, но страничните ефекти от това били дълбока релаксация, подмладяване, лекуване и трениране на вътрешната сила.

Днес Йога Нидра е изключително популярен термин за дълбока, релаксираща медитация.

Няса

Характерна особеност на Йога Нидра е систематичната ротация на съзнанието в тялото, която произлиза от тантричните процеси на няса (означава „да поставиш“ или „да изпратиш ума до някоя точка“).

По време на няса, медитиращият докосва различни части от тялото си със съзнанието си, докато повтаря мантри. Когато това се прави по правилния начин, медитиращият може да събуди едва доловима енергия във физическото си тяло.

Сложни техники, опростени и достъпни за всички

Свами Сатянанда си давал сметка, че тези сложни и древни тантрични техники имат огромен потенциал, но трябва да бъдат приведени във форми, които да бъдат използвани в модерното ежедневие. Той разбрал огромната нужда от по-прости методи, които да намаляват стреса и умората. Поради това Свами опростил древните тантрични методи и ги направил достъпни и практични за всички.

Имаме нужда от дълбока почивка, за да бъдем здрави

Много хора откриват, че сънят не е им е достатъчен. Те не успяват да си починаt или не осъзнават колко много напрежение държат и отнасят в съня си. С течение на времето тези напрежение и стрес пътуват дълбоко в тялото и ума и се превръщат в семето на психологическите и физическите болести.

Липсата на сън и нарушенията на съня са достигнали епидемични пропорции през последните години. Хроничният недостиг на сън доказано увеличава значително риска от хронични дегенеративни заболявания – сърдечносъдови заболявания, диабет, депресия и наднормено тегло – всичките водещи до преждевременна смърт.

Много хора се опитват да заспят, докато умът им все още работи. Прекаленото мислене е симптом на стрес и тревога. Ако не се вземат мерки, това може да се превърне в подсъзнателен навиk, който вреди на здравето и щастието.

Научаването как да изключиш тези мисли и тревоги е ключът към дълбокият, истински полезен сън. Един от най-лесните начини да постигнете това е с практикуването на Йога Нидра. С нейна помощ можете да постигнете дълбока релаксация, с която да презаредите и да се подмладите. Макар да не замества нормалния сън, 30 минути Йога Нидра на ден се равняват на 3-4 часа от досегашния ви сън.

Прочетете още:

– [highlight] Лечебните мудри 1-ва част [/highlight]

– [highlight] Лечебните мудри 2-ра част [/highlight]

– [highlight] Видео: Мудри (йога за ръцете) [/highlight]

– [highlight] Йога на смеха [/highlight]

– [highlight] Седемте чакри – за начинаещи [/highlight]