Дискова херния – симптоми и операция

Дискова херния

Дисковата херния разговорно се нарича още и дископатия. Тя представлява нарушение на целостта на диска на прешлена. Получава се изскачане назад или встрани на негови частички или на централното ядро, и притискане на коренчето на нерва, което минава от там.


Заболяването може да се получи на всеки диск в гръбначния стълб, но двете най-чести форми са лумбалната дискова херния и цервикалната (шийна) такава. По-често срещана е лумбалната.

Дисковата херния може да се получи при резки физически натоварвания, неправилно вдигане на тежести или при продължително стоене в неудобна поза. Може да се образува във всяка една възраст и между всеки два прешлена. Но по-често се наблюдава при хора на възраст между 30 и 50 години.Дискова херния

Симптомите при поява започват със срязваща, внезапна болка, невъзможност за осъществяване на движение и принудителен стоеж в обезболяваща поза. Болката е силна и се появява в гръбната, шийната и кръстно – поясната област. Не може да се осъществи не болезнено движение. Блокирането е на едно коренче, но се засягат няколко мускулни групи и стави. Когато хернията не е пълна може да настъпи внезапно оздравяване. Тогава болежките изчезват за няколко дни. Но съществува риск от чести повторения при наглед обикновени движения, като подскачане, кихане, навеждане, рязко извъртане, дефекация и др..

Лумбалните дискови хернии се характеризират и със следните симптоми – болка на нервното коренче, разпространяваща се по-долните крайници, силна болка в кръста, промени в чувствителността на крака или стъпалото и намаление на рефлексите на сухожилията.

При цервикалната дискова херния се наблюдава шийна болка (отзад и отстрани), спазъм на шийните мускули, усилваща се болка при смях, кашлица и напъване, наличие на болка към ръката, рамото и предмишницата и слабост на мускулите на ръката.

На заболяването се поставя диагноза след преглед при невролог и/или неврохирург. Обикновената рентгенова снимка не показва наличие на дискова херния. За това е необходимо да се направят други образни изследвания – ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) и/или компютърно – томографско изследване (КТ).

При КТ изследването е възможно някои дискови хернии да бъдат пропуснати. Този метод е по-успешен при диагностика на лумбална стеноза.

ЯМР е най-показателния метод за диагностициране на това заболяване.

В началните етапи на дискова херния, лечението започва с ръчно – мануална терапия. Тя помага и при повтарящи се случаи на непълна частична херния. Желателно е да се комбинира с неоперативни и физиотерапевтични терапии. В началото е нужно още почивка на легло, контрол на телесното тегло и прием на нестероидни противовъзпалителни средства. Подходящи са балнеосанаториумите в Павел баня, Овча могила, Хасковски бани и др.. В повечето случаи консервативното лечение дава добри резултати и не се налага оперативна намеса.

При наличие на основни оплаквания като: невъзможност за уриниране или изпускане на урина (тазово – резервоарни нарушения); пареза или парализа на долните крайници и силна болка, неподдаваща се на досегашната терапия, се налага спешно лечение, чрез операция.

Операцията може да се извърши със стандартна техника или микрохирургична. Предимствата на втората са много повече и се изразяват в:

  • Значително по-бързо възстановяване
  • Намалена травма на костните структури
  • По-малък кожен разрез
  • Много по-малко усложнения
  • По-внимателно манипулиране на нервните структури
  • Намалена кръвозагуба
  • Съкращаване на времето за извършване на операцията
  • Намален престой в болницата
  • Кратък период на нетрудоспособност
  • Липса на противопоказания

Според медицински данни, при микроскопските методи на лечение, се наблюдава пълно възстановяване между 75 % и 100 % на болните пациенти.

При някои болни е възможно положителният ефект да бъде по-малък. Това се случва, когато те са се подложили на операция по-късно, при вече са настъпили необратими увреждания в гръбначно – мозъчните нерви.

При поява на симптоми на дискова херния, трябва незабавно да се посети лекарски кабинет и да се назначат нужните изследвания. При диагностициране на заболяването, незабавно трябва да се започне лечение. Ако то не даде нужния резултат е наложително да се извърши операция.

Прочетете още за [highlight] Дискова херния – дископатия [/highlight]