Дивертикулит и дивертикулоза

Дивертикулит

Дивертикулозата на дебелото черво представлява издуване на всички слоеве на чревната сте­на. Повече от 75% от всички пациенти са над 60 годишна възраст.

[notification type=“notification_info“ ]Дивертикулозата на колона е най-честото заболяване на дебелото черво![/notification]

ПричиниДивертикулит

При хора, които консумират бедна на целулоза храна. Смята се, че това е типична „болест на цивилизацията“.

Симптоми

  • Неопределени, понякога спазматични или продължителни оп­лаквания в левия долен квадрант на корема, подобно на [highlight] апендицит [/highlight] (нарича се още ляв апендицит)
  • Пълна с фекалии сигма, опипваща се като цилинд­рично уплътнение в корема
  • Храносмилателни разстройства
  • При рентгеново изследване на дебелото черво като придружаваща находка се открива дивертикулит (възпаление) на ко­лона, понякога с незначителни оплаквания

Лечение

При неусложнена дивертикулоза на колона е нужно регулиране на дефекацията. При вече манифестирано заболяване може да бъде удачно привик­ване към богата на целулоза храна. Всички усложнения на дивертикулозата подлежат на болнично лечение.

[notification type=“notification_info“ ]Повече по въпроса: Запек – лечение[/notification]

Усложнения

Дивертикулит и перидивертикулит. Често възниква възпалителен дивертикулозен псевдотумор без и със стенози на червото, пенетрация, перфорация, вътрешни фистули.

Заболявания, с които може да се сбърка дивертикулозата

[highlight] Рак на дебелото черво [/highlight] , болест на Crohn, улцерозен колит, тумори на яйчниците.