Болки при уриниране при жените

Болките при уриниране при жените се наблюдават почти изключително у жени и се среща сравнително често. За възникването им играят роля силни психични преживявания: сериозни конфликти в семейството, женитба, първо полово сношение, развод, хирургични интервенции в областта на генитали­ите, причиняващи фригидитет, менопауза със значителни разтройства в психичната сфера. Често повод за възникване на чести болки при уриниране при жените са прекарани хистеректомия, кастрация, колпоперинеорафия.

болки при уриниране при женитеПри изследване на пациентките с болки при уриниране често не се откриват органични промени от страна на вътрешните органи или нервната система. При цистоскопия понякога могат да се намерят минималин промени в лигавицата на пикочния мехур, но те не се считат за при­чина на заболяването, тъй като сравнително често се срещат при жени, без да дават някакви смущения.

Болки при уриниране се явяват на пристъпи и водят до нарушение на уринирането (микцията), към което се прибавят и болки в областта на пикочния мехур и перинеума, а също така общи и психични смущения. Начален симптом е честото уриниране (полакиурията), която обикновено е по-силно изразена през деня. Повечето жени се оплакват от общо неразполо­жение, а някои – от чувството, че имат „нещо, коeто им при­тиска уретрата“. Много от пациентките с болки при уриниране усещат парене във влагалището или в аноректалната област. Вкарването на студена вода при едни от жените или на топла при други, моментално успокоява неприятните усещания, които са по-скоро мъчителни, отколкото болезнени. През време на пристъпа някои болни са принудени да легнат, а други не могат да седнат, тъй като до­пирът при сядането носи неприятно усещане. Придружаващи симптоми са запек (обстипация), дисменореята, сърбежът в ануса и вулвата и различни стомашни оплаквания. При изследване на урината в повечето случаи не се установяват патологични промени – тя е съвсем бистра, липсва пиурия (гной в урината). Пикочният мехур е чувствителен, но неговият капацитет не е нарушен.

Лечението на болки при уриниране при жените се свежда до психотерапевтични мероприятия, при положение, че липсва органична причина за заболяването. При необходимост от урологично лечение, то трябва да се провежда много внимателно. Локалното прилагане на медикаменти в областта на пикочния мехур, дори да облекчават временно болките при уриниране, почти винаги се послед­ват от засилване на симптомите и задържат вниманието на жените върху тях. Предприемането на неоснователна хирургична интервенция пък окончателно фиксира оплакванията и предизвиква дълбоко разстройство на личността.

Поради психосоматичната основа на това мъчително състояние, отлични резултати в лечението на болките при уриниране при жените се постигат чрез съвременните модерни терапевтични методи, възстановяващи фините енергийни системи на организма, неговото психоемоционално и духовно равновесие.

[notification type=“notification_info“ ]Повече за тези методи прочети Бах терапия с есенции и капки[/notification]