Болка в кръста – симптоми и лечение

Болката в кръста е често срещан проблем, който засяга много голяма част от хората по света. Това страдание е на второ място по неврологични оплаквания, след главоболието. Всеки втори човек с такива оплаквания получава поне още един епизод годишно. Болката в кръста не е специфично заболяване, а е симптом, който може да говори за множество други проблеми. При повече от 85% от хората с болки в кръста, въпреки прегледа при лекар, причината за нея не се установява.

За болка в кръста може да има много причини, но хубавото е, че в повечето случаи тя отминава от само себе си. Когато обаче тя се задържи продължително време, това може да е сигнал за развиващо се заболяване, травма на мускулите, костите или нервите, изхождащи от гръбнака. Понякога болка от коремните органи, таза или гърдите също може да бъде усетена в кръста. Заболявания като [highlight] апендицит [/highlight] , аневризми, бъбречни заболявания, инфекции на бъбреците, [highlight] жлъчни камъни [/highlight] , таза и полови болести могат да са причина за болка в кръста. Бременността, заедно с разтегнати сухожилия, раздразнени нерви и разпъване на кръста също са сред водещите причини за подобни оплаквания.

Болка в кръстаКогато има засегнати нерви, обикновено при промяна в структурата и местоположението на междупрешленния диск, това може да причини остра болка в кръста и изтръпване около засегнатото място. [highlight] Дисковата херния или дископатията [/highlight] е подобно състояние, при което междупрешленните дискове дегенерират, фиброзния пръстен по периферията им изтънява и се получават разкъсвания. Тогава меката част от диска изскача от мястото си и притиска съседен нерв. Това най-често се случва при по-възрастните хора, при които промените в гръбначния стълб и опорните тъкани са с дегенеративни промени. Макар и много хора над 20-годишна възраст да са с подобни изменения, само около 3% от тях изпитват някакви симптоми.

Спондилозата е друго увреждане на гръбначната структура. При нея с възрастта прешлените и дисковете губят гъвкавостта и обема си, поради което изтъняват. Дори лека травма при такова състояние може да причини увреждане на коренчетата на нервите, а от там да се появи и болка в кръста.

Спиналната стеноза е състояние, при което гръбначните дискове дегенерират в комбинация с проблеми в ставите на кръста и това води до стесняване на гръбначно-мозъчния канал. Промените в дисковете и ставите причиняват дават различни симптоми и могат добре да бъдат видяни на обикновена рентгенова снимка. Страдащият от спинална стеноза също изпитва болка в кръста и променя позата си при ходене или стоене на едно място продължително време.

[highlight] Мозъчните тумори [/highlight] , по специално тези на обвивките на гръбначния мозък и туморите на обвивките на нервите, също са една вероятна причина за болки в кръста, която е сериозна и не бива да се подценява. Това са само част от възможните причини за болка в кръста и както виждате, те не са малко и е нужно да се посъветвате с лекар, за да получите най-точна диагноза и лечение.

Симптоми на болки в кръста

Разбира се, основният симптом е самата болка. Тя може да обхване и краката или да бъде локализирана само в кръста – по средата в областта на гръбнака или предимно странично. Обикновено болката се усилва при физическа дейност, а понякога и през нощта, понякога тя става нетърпима при продължително седене, друг път – при движение на тялото, съпроводено с непрекъснато друсане – например при шофиране.

Когато е засегнат някой нерв, е възможно болката в кръста да бъде съпроводена от изтръпване, болка или слабост в тази част от крака, която е инервирана от този нерв. Това означава, че човек може да изпитва трудност при ходене, навеждане или да съобщи за изпъване на краката. Друг пример е невъзможността за повдигане на палеца или останалите пръсти на крака. В зависимост от засегнатия нерв, болката и изтръпването могат да се разпростират от кръста, до различни части на краката.

Лечение на болки в кръста

При посещение при лекар, преди всичко ще ви бъдат зададени различни въпроси относно това кога и какво засилва болката, къде се намира тя, колко е силна тя, от какво се повлиява, какви настоящи или предишни заболявания имате. Следва физически преглед и вероятно рентгенова снимка, които ще помогнат определянето на причината за болка в кръста. Може да се наложи да ви направят скенер или ядреномагнитен резонанс, които могат да разграничан и най-фините структурни промени в тялото. Най-често, при леки и безобидни причини за болка в кръста се препоръчва човек да възобнови нормалното си ежедневие възможно по-скоро, избягвайки всякакво тежко физическо натоварване. Спането с възглавница между коленете понякога оказва облекчаващ ефект. В други случаи облекчение носи позата да се лежи по гръб с възглавница под коленете. Няма точно определени, еднотипни упражнения, които да помогнат при болка в кръста, защото причините за нея са различни и изискват диференциран подход. Леките упражнения като цяло допринасят за по-добрия тонус и физическо състояние. Акупунктурата, [highlight] акупресурата, су-джок [/highlight] и масажите също облекчават в голяма степен пациентите.

Крокодилски упражнения при болки в кръста:

Поставянето на топлина – загряващи компреси, електрически възглавници и др. трябва да бъде избягвано, докато не се установи точната причина за страданието, защото в някои случаи това може да доведе до утежняване на симптоматиката.

В някои случаи лекарят може да изпише обезболяващи лекарства, които да намалят болката в кръста. Повечето експерти обаче са единодушни, че продължителната почивка в леглото оказва по-скоро негативен ефект и удължава периода на възстановяване.

Разбира се, в зависимост от диагнозата, болката в кръста може да се дължи на активно заболяване, което да изисква лечение в болнично заведение. В редки случаи може да е належащо пациентът да се подложи на операция, когато другите методи не помагат.

Повечето специалисти смятат, че редовните упражнения и воденето на здравословен начин на живот ги застрахова срещу болка в кръста. Трябва обаче да се съблюдават определени правила. Наистина физическата активност е много важен фактор за предпазване от заболявания, но неправилните упражнения и прекаленото натоварване вредят на кръста и гръбнака като цяло. Има и много други фактори, които могат да доведат до такъв проблем – работната среда, неправилната стойка в изправено и седнало положение, както и спането върху изтърбушена пружина, изгърбен матрак или [highlight] неудобна възглавница [/highlight] . Носенето на конопените продукти „Коносан“ намалява болката в кръста и подпомага оздравителния процес.

Повече за Коносан [highlight] прочети в официалния сайт [/highlight] .