Безоари – симптоми и лечение

Безоарни камъни, псевдотумори на стомаха

Безоарите са плътни образувания, срещащи се в стомашно-чревния тракт на някои преживни животни, а в редки случаи и у човека. Названието безоар има спорен произход. Според някои автори то идва от едноименни планински кози, които имат навика да облизват козината си и по този начин постоянно поглъщат косми, които дават началото на стомашните камъни. Според други името идва от арабската дума безедар, с която наричали камъните, откривани в стомаха на редица животни. Трети смятат, че наименованието произлиза от араб­ската дума падзер или от персийската дума бадзар, които зна­чат противоотрова. В древността са смятали, че безоарните камъни са сигурно целебно средство при тежки отравяния, чума, холера и други болести. Френският хирург от XVI в. Ambroise Parret, неуспешно се опитал да излекува с безоар един осъден на смърт, който бил погълнал отрова, с което напълно развенчава славата на безоарите като противоотрова.

Безоарът се образува около ядро, върху което се наслояват частици храна, слуз и други компоненти. В зависимост от състава на ядрото се различават следните видове безоари:

  • трихобезоари — с ядро от косми
  • фитобезоари — с ядро от растителни частици
  • себобезоари — с ядро от животинска лой
  • хематобезоари — с ядро от кръвни съсиреци
  • смесени безоари

Симптоми на безоари

Докато са малки, безоарите могат да пребивават в стомаха продължително време, без да дават каквито и да било симптоми. Понякога обаче пациентите се оплакват от тежест и парене в епигастриума, гадене, повръщане, болки, ими­тиращи язва. При развитие на травматични изменения в стената на стомаха може да се наблюдава хематемеза или мелена. Безоарите могат да предизвикат явления на остър корем при перфорация, а при обтурация – явления на [highlight] илеус [/highlight] . Възможна е и туморна трансформация на стомашната стена, поради продължителното механично и химическо въздействие върху нея. Рентгеновото изследване е най-информативния метод за откриване на безоари. При него се установява местещ се при палпация овален дефект в изпълването на стомаха, обливан отвсякъде с контрастна материя. Характерен рентгенов белег е непостоянството в локализацията на безоара. Той променя местонахождението си в зависимост от степента на изпълване на стомаха и от положението на пациента.

Лечение на безоари

Премахването на безоарите става обикновено по оперативен начин. Понякога е възможно фитобезоари с малки размери да се повлияят и от консервативно лечение. Приемането на обилно количество разтвор от натриев бикарбонат и лекото внимателно разтриване в областта на стомаха могат да доведат до разпадане на безоара и неговото изхвърляне с изпражненията.

Прочетете още за:

– [highlight] Чуждо тяло в стомаха и червата [/highlight]