Акроцианоза – причини, симптоми и лечение

Акроцианоза

Заболяването Акроцианоза (Acrocyanosis) е познато отдавна. Терминът акроцианоза е въведен през 1899 г. Цялостната картина на заболяването обаче е описана през 1912 г. Акроцианозата представлява функционално, вазоспастично състояние, изра­зяващо се в относително трайно посиняване (цианоза) на кожата на ръцете и краката. Заболяването е няколко пъти по-често при жените, отколкото у мъжете. Ръцете, предимно дланите, се засягат по-често, отколкото краката.Акроцианоза

Причини за акроцианоза

Ролята на разстройствата във вегетативната нервна система и ендокрин­ните нарушения имат почти еднакво участие във възникването на акроцианозата. Също така значение за развитие на заболяването имат студа и психичните фактори. За тяхното значение говори значителното намаляване на акроцианозата при затопляне и по време на сън. Основната причина за акроцианоза най-вероятно е спазъм на артериолите с последваща капилярна и венозна дилатация.

Симптоми на акроцианоза

В повечето случаи единственото оплакване на пациентите е трайно изразеното посиняване при обикновена, стайна температура. Цианозата обхваща периферните части на крайниците. При по-ниска температура на околната среда цианозата се засилва, а в горещи дни тя намалява и добива яркочервен оттенък. Рядко се наблюдават отоци и задебеляване на пръстите. Дланите и стъпалата са с повишена потливост, докато дорзалните им части обикновено са сухи.

Заболявания с подобни симптоми като акроцианоза

Акроцианозата наподобява асфиктичния стадий при [highlight] Рейно феномена [/highlight] , но при синдрома на Raynaud посиняването е преходно. Засегнатите части на крайника при еритермалгията са болезнени и контрастират със студените длани при акроцианозата. Наблюдаваната акроцианоза в някои случаи на arteriosclerosis obliterans се съпровожда и с промени в големите артерии. Измененията при това заболяване са предимно по краката, рязко се изострят през зимния сезон и се съпровождат от силен сърбеж и болезненост. В крайната си най-тежка степен то води до [highlight] гангрена на краката [/highlight] .

Лечение на акроцианоза

Лечението със спазмолитици дава много добър ефект. Известен успех могат да имат и транквилизаторите, поради намаляване на възбудимостта на нервната система. Носенето на вълнени чорапи, ръкавици и топли обувки облекчава в голяма степен състоянието на пациентите с акроцианоза.