Босилек (билка) – чай и приложение

босилек

Лечебно действие и приложение:

Босилекът има редица от лечебни свойства – антибактериални, газогонни, спазмолитични, противогъбични, подпомагащи и стимулиращи храносмилането, отхрачващи и др. Чаят от босилек е добро средство при болки в стомаха и причинява изпотяване, а също така и се използва при леко нервно напрежение, главоболие и гадене. Родилките, които нямат достатъчно мляко, могат да предизвикват появата на мляко, като приемат босилек.босилек Пресни или сушени листа на босилек може да се използват в случаи на лошо храносмилане, коремни спазми, запек или треска. Външно билката може да се използва при отоци и кожни обриви. Босилекът има славата на отлично средство срещу комари.

Босилекът, приеман в големи дози, е токсичен!

Полезен съвет за отглеждане

Босилек може да отглеждате в саксия на перваза на прозореца или на терасата. Босилекът се нуждае от много светлина, за да има полезни активни съставки.

Чай от босилек:

Залейте 1 чаена лъж. сух босилек с 1 чаша вряла вода. Оставете да се запари 10 -15 минути, после прецедете.

Режим:

Режимът за терапията на хроничните стомашни газове включва 2 чаши босилеков чай на ден в продължение на 1 седмица, последвано от двуседмична почивка, след което още 1 седмица приемане на чай от босилек.

Песто:

Смесете около 120 г добре измити листа от босилек, 1 чаена чаша зехтин и около 30 г печени ядки. Добавете 100 г настъргано сирене пармезан и осолете на вкус. Пестото, което се продава в магазина, често съдържа чесън. Тази съставка трябва да се избягва от кърмачки, защото повечето новородени не харесват миризмата на чесън.