Черен оман – приложение и лечение

Черен оман

Черен оманЛечебно действие и приложение:
Компресът с черен оман улеснява възстановяването на ставните повърхности при изкълчвания, особено при изкълчване на глезена и изкълчване на китката, чиито ставни повърхности са многобройни, защото те притежават по няколко кости и множество сухожилия. След приложение на мехлем от черен оман (желателно е да се купува само от билкови аптеки) отоците на ставите спадат и болката намалява. Черният оман подпомага и заздравяването на счупвания, особено когато става дума за масивни кости, например счупване на бедрото или счупване на раменната кост. При прилагането на мехлем от черен оман при травмотични увреждания на костно-ставния апарат обаче трябва да се внимава това да не става върху открити рани – виж по- долу!

[notification type=“notification_warning“ ]Важна забележка[/notification]
• Заради наличието на алкалоиди на пиролизидини в черния оман, които са токсични за черния дроб, черен оман не трябва да се приема вътрешно!
• Дори външната употреба трябва да е ограничена за период от не повече от 6 седмици!
• Бременни и кърмещи жени, както и бебета и малки деца, не трябва да използват черен оман!

Лапи от черен оман:
Сварете около 100 г корен от черен оман в 1 л вода за 10 минути, прецедете. Направете топли компреси от отварата и ги поставете върху нараненото място.

[notification type=“notification_warning“ ]Внимание! НЕ ПОСТАВЯЙТЕ компреси от черен оман върху открити рани![/notification]