Хемороиди – лечение и симптоми

Хемороидите представляват разширени и препълнени с кръв и тромби анални съдове, които често кървят при дефекация. Хемороидите са често срещано заболяване при хора, страдащи от запек и при професии, изискващи продължително седене.

Симптоми при хемороиди

  • Ясна светлочервена кръв по изпражненията
  • Анален сърбеж
  • Влажна екзема на аналната лигавица
  • Чести позиви за дефекация
  • Болки в аналната област
  • Тъмночервени възли, показващи се през аналното отвърстие
[notification type=“notification_warning“ ]Внимание! При наличие на кръв по изпражненията задължително трябва да се направи ректално изследване, за да се диагностицират хемороидите и да се изключи рак на дебелото черво! Напълно възможно е двете заболявания да съществуват едновременно![/notification]

Лечение на хемороиди

Нормализиране на дефекацията чрез лечение на запека – увеличаване наприема на течности; увеличаване на храните, съдържащи растителни влакнини и целулоза; редовен прием на [highlight] пробиотици [/highlight] – хранителни добавки, съдържащи бактерии ацидофилус и бифидус. Отлични резултати в това отношение дава ежедневния прием на една кофичка кисело мляко, изяждането на 1-2 ябълки дневно, сините сливи и печените чушки.

Аналният сърбеж и възпалението на хемороидите се повлияват добре от хладки бани с калиев перманганат, отвара от смрадлика (тетра) или дъбови кори. Приготвянето на разтвора от калиев перманганат трябва да става внимателно, защото полепените по кожата неразтворени кристали действат разяждащо.

Хемороидалните свещички с обезболяващо и противовъзпалително действие сащо носят облекчение, но с тях не бива да се прекалява, защото те могат да доведат до развитие на кандидоза (гъбичкова инфекция) в областта на ануса.

Тежките случаи на хемороиди се лекуват хирургично.

Най-доброто лечение е предпазването от това заболяване чрез избягване на факторите, водещи до застойни процеси в малкия таз, а когато това е невъзможно – редовните физически упражнения.

[notification type=“notification_mark“ ]Ходенето пеша по 20-30 минути дневно е една от най-ефективните лечебни мерки при хемороиди![/notification]