Счупване на ходилото

Счупване на ходилото

Причини

Действие на директна сила върху гърба (метатарзалните кости) на ходилото. Възможно е да настъпи и счупване на метатарзалните кости от умора.

Счупване на ходилотоСимптоми при счупване на ходилото

  • Болезнен оток на гърба на ходилото
  • Болка при натоварване

Внимание!

Рентгеновата снимка трябва да бъде коса и във фас, иначе костите на ходилото се наслагват една върху друга и закриват пълни счупвания и отделните фрагменти.

Лечение

Всички силно разместени и отворени счупвания се нуждаят от лечение от специалист. Неразместени или разместени счупвания дo половината от ширината на метатарзалните кости се лекуват с гипс до спадане на отока. Продължителност на обездвижването – около 7-10 дни. Дотогава да не се предприема никакво натоварване. След спадане на отока се поставя неподплатена гипсова обувка с ток, при което е допустимо натоварване едва след пълно изсъхване на гипса. Контролна ренгненова снимка се прави след 1 седмица.

Сваляне на гипса при счупване на ходилото

  • При пълни счупвания на I метатарзална кост – след 6 седми­ци.
  • При пълни счупвания на II-V метатарзална кост – след 5 сед­мици.

[notification type=“notification_info“ ]При всички пълни счупвания на метатарзалните кос­ти на ходилото, след сваляне на гипса се препоръчва използването на еластична подложка за ходилото поне за 6 месеца.[/notification]