Слонски крак

Слоновост (Elephantiasis)
 

Слонски кракЗаболяването слонски крак (eлефантиаза) представлява местен тежък оток вследствие нарушен дренаж на лимфната течност. Това състояние се развива като усложнение на различни заболявания. В нашите географски ширини слоновост се среща най-често след операция на млечната жлеза по повод [highlight] рак на гърдата [/highlight] . В случаите, когато са налице ракови метастази в лифните възли на мишницата се налага те да бъдат премахнати. Лимфните пътища от всички области на тялото преминават през няколко групи лимфни възли, преди да се влеят в кръвообращението. Премахването на цяла група лимфни възли разрушава анатомичния строеж на лимфната система в тази област и блокира движението на лимфната течност. В случая се налага да се избере по-малката „злина” от двете. По-добре да се поеме риска от развитието на слонски крак, отколкото да се оставят ракови метастази.

Слонски крак В тропическите и субтропическите страни на Азия, Африка и Латинска Америка състоянието слонски крак се срещат при група паразитни заболявания, които се пренасят от кръвосмучещи насекоми: комари, стършели, зли мухи и мокреци. Над 2,5 милиарда от населението на тези континенти живее в страни, където се срещат тези заболявания. Под непосредствена угроза от заразяване са почти 1 милиард души. За първи път причинителите са открити през 18 век при изследване на течност от хидроцеле. Това е течността, която се събира в скротума на заразените.

Попаднали чрез слюнката на заразен комар, паразитите се струпват и размножават в лимфната система, като по този начин блокират движението на лимфата и предизвикват тежки отоци. Млечните жлези на опаразитените жени заприличват на огромни туморни образувания и могат да достигнат до краката. Скротумът при мъжете също може да достигне гигантски размери и тегло до 25 килограма. пациентите със слонски крак стават почти инвалиди.

Снимките са любезно предоставени от д-р Живко Пешев, главен административен асистент на Катедрата по обща и клинична патология, Медицински Университет, Пловдив.