Параноидна шизофрения – лечение

Параноидна шизофрения

Шизофренията представлява психично заболяване, при което човек погрешно приема реалността и събитията около него. Има няколко вида шизофрения, като най-разпространения тип е параноидната. При нея е характерно болният да се чувства объркан, неориентиран, напрегнат и да изпитва неоснователен страх.Параноидна шизофрения

Параноидна шизофрения

За разлика от останалите видове, параноидната шизофрения не засяга до толкова голяма степен мисленето и дейностите от ежедневието на заболелия. Не се наблюдават толкова проблеми с паметта, концентрацията и потиснатите емоции, но все пак състоянието е сериозно и е за цял живот, като може да доведе до усложнения, а понякога и до желание за самоубийство.

Какви са симптомите на параноидна шизофрения?

Болните от параноидна шизофрения могат да изпитват множество симптоми – слухови халюцинации, заблуди, безпокойство, гняв, емоционална отдалеченост, изблици на насилие, самоубийствени мисли и поведение. Основните симптоми са халюцинациите и заблудите, които я правят ясно различима от останалите типове шизофрения.

Най-често болният смята, че някой иска да му навреди. Например може силно да вярва, че правителството наблюдава всяко негово движение или пък, че някой колега или приятел се опитва да го отрови. Срещат се и други заблуди, като например, че може да лети, че е световна знаменитост или че има връзка с някоя звезда. Болният остава напълно убеден в това, дори когато му бъдат представени доказателства, че греши. Заблудите могат да доведат до агресия и насилие, когато болният смята, че трябва да се защити от този, който според него иска да го нарани.

Друг често срещан симптом са слуховите халюцинации. Те се изразяват в това, че болният чува звуци, обикновено гласове, които никой друг не чува. Гласът може да е един, а може и да са много, които говорят на болния или помежду си. Обикновено тези гласове са неприятни и отправят критики за това, което си мисли или върши болния, както и го обвиняват за истински или въображаеми грешки, които е направил. Понякога гласовете казват на болния какво да върши и халюцинациите могат да доведат до агресивно поведение и насилие. За болния от параноидна шизофрения гласовете изглеждат напълно реални и той може да се опитва да разговаря с тях или да им вика.

Кога да се потърси лекар?

При появата на някой от симптомите за параноидна шизофрения, задължително потърсете лекар колкото е възможно по-скоро. Заболяването няма да отшуми от само себе си и дори напротив – може да се влоши, ако не бъде приложено навременно лечение. Както е при повечето случаи обаче, ако сте болен от шизофрения, е много вероятно да не си давате сметка, че имате нужда от помощ или дори да не обръщате внимание на симптомите. Именно поради тази причина най-често близките и приятелите са тези, които ще ви посъветват да потърсите помощ.

Лечение на параноидната шизофрения

Шизофренията е хронично заболяване, което изисква доживотно лечение, дори през периодите, когато болният се чувства добре и симптомите са отшумели. Човек може да чувства, че няма повече нужда от лечение и да бъде изкушен да игнорира предписанията на лекарите. Ефективното лечение обаче може да помогне на болния да контролира болестта си и да живее нормален и щастлив живот. Лечението е едно и също за всички видове шизофрения и спецификата му се определя от конкретната ситуация и изпитваните симптоми.

Лечението на параноидната шизофрения се назначава и ръководи от опитен психиатър, но за болният могат да се грижат и други лекари, тъй като заболяването може да засегне различни области от живота. В основата си лечението е медикаментозно, при което се приемат невролептици.

Невролептиците са делят на типични и атипични. Типичните контролират симптомите, като въздействат на мозъка и са много ефективни в овладяването на халюцинациите и заблудите. Те обаче имат силни странични ефекти, които включват и неволни резки движения. По-новите невролептици са атипичните. Те също са ефективни при овладяване на симптомите на параноидната шизофрения, но имат по-различни странични ефекти – напълняване, диабет и високи нива на холестерол.

Макар медикаментите да са основното лечение при шизофренията, психотерапията също е важна. Тя може да е индивидуална – когато психиатър помага на болния да се справи със стреса и ежедневните предизвикателства, които съпътства болестта, или семейна – когато по време на сесиите присъстват и близките на болния, което им помага да разберат по-добре състоянието му и стресът, на което е подложен той. Семейната терапия може да помогне на семейството да си комуникира по-добре и да има по-голяма толерантност към състоянието на болния, за да се избягват конфликти.

Освен лекарствата и психотерапията, в някои случаи може да се назначи електрошокова терапия. При нея се пускат серия от електрически импулси през мозъка на болния, предизвиквайки кратки пристъпи. Това променя химичната картина на мозъка и може значително да намали симптомите на заболяването. Понеже електрошоковата терапия дава бърз и ефективен резултат, в някои случаи тя е най-добрият вариант за лечението на параноидна шизофрения.

Независимо какво ще е лечението на болния, той и близките му трябва да са добре запознати с всички предимства и недостатъци на терапията. От съществено значение са присъствието и подкрепата на близките и приятелите, които могат да повлияят много благоприятно на лечението.