Овчарска торбичка – чай и лечебно действие

овчарска торбичка

Чаят от овчарска торбичка се препоръчва при прекалено тежко менструално кървене. Тампон, напоен в запарка от билката, спира кръвотечението от носа. Билката влиза в състава на много отвари, предназначени за пречистване на кръвта, и има тонизиращо действие върху сърцето. Това се обяснява с високото съдържание на калций: сърцето е мускул и като такъв има нужда от калций, за да се свива и разпуска. Това именно действие на овчарската торбичка – да предизвиква съкращение на мускулните клетки, съчетано с нейния кръвоспиращ ефект обяснява нейната ефикасност и при кървящи [highlight] хемороиди [/highlight] . Овчарската торбичка се прилага също така и при други кръвотечения. Такива се белодробни заболявания, протичащи с кръвохрак и бъбречни болести, водещи до хематурия (кръв в урината).

Чай от овчарска торбичка:овчарска торбичка

Залейте 2 чаени лъжици сухи растения овчарска торбичка с 1 чаена чаша вряла вода. Оставете да се запари 10 минути, после прецедете. Пийте по 2 чаши на ден по време на менструация.

Тампон за нос при кръвотечение:

Залейте 2 супени лъжици изсушена овчарска торбичка с 1 чаена чаша вряла вода. Оставете да се запари приблизително 10 минути, после прецедете. Натопете тампон памук в хладка отвара и поставете в съответната ноздра. Извадете тампона след около 15 минути.