Нараняване на скротума

Нараняване на скротума

Откритите наранявания на скротума се срещат предимно през военно време. По принцип се отнася за огнестрелни нараня­вания, които са съчетани или комбинира­ни.

В зависимост от вида на оръжието се различават следните видове открити наранявания на скротумаНараняване на скротума

  • порезни
  • прободни
  • разкъсни
  • огнестрелни

Травмите на скротума в ежедневието се получават най-често при различни спортни състезания или при побой. Получените кръвоизливи са сравнително големи, като за това спомага рехавата съединителна тъкан. Като правило изолирана тъпа травма на скротума не съществува. Обикновено са обхванати целият скротум, често перинеумът, част от пениса или целият пенис, а също така и ингвиналните гънки и дори предната коремна стена.

Симптоми при нараняване на скротума

Характерно за тези наранявания е, че почти винаги през увредената тъкан на скротума се вижда и тестисът, а често и той е въвлечен в контузията. Травмираният скротум има характерен вид – уголемен, а кожата е с морав цвят. Тестисът е силно болезнен. При големи отвори на кожата на скротума не се наблюдава голям хематом, а при по-мал­ки отвори хематомът е твърде голям. Нелекуван навреме хематом води до наг­нояване, абсцес и гангрена тип Фурние.

Лечение на наранявания на скротума

То е в зависимост от степента на контузия. При по-леки контузии се налага само покой и компреси, евентуал­но лед на поразеното място. Ако обаче хематоцелето показва тенденция за на­растване, тогава са необходими инцизии за евакуирането на хематомната течност. По принцип се прилага навре­менна и добра хирургична обработка. При този вид наранявания на скротума се спазват два основни принципа: органосъхраняваща обработка на тестиса и широкоспектърни антибиотици, вкл. серум против газ-гангренозна инфекция.