Лавандула – чай и лечебно въздействие

лавандула

Чаят от лавандула се използва като успокоително при нервност, тревожност и при разстройства на съня. Понякога се препоръчва като спазмолитично или диуретично средство. Масаж с лавандулово масло облекчава ревматични болки. Вана с лавандула действа едновременно успокояващо и освежаващо и се препоръчва особено на пациенти с хипотония – ниско кръвно налягане. Лавандулови цветове в леглото помагат при разстройства на съня и носят дълбок и ободряващ сън.

[notification type=“notification_warning“ ]Важна забележка! Продаващите се на пазара малки бутилки лавандулово масло съдържат дестилат от цветовете. Концентрираната смес от етерични масла трябва да се прилага единствено на малки капки. Ако искате да използвате маслото от лавандула за масаж, първо смесете 1-2 капки от него с 1 суп. лъж. зехтин.[/notification]

Чай от лавандула:

Залейте 2 чаени лъж. лавандулов цвят с 1 чаена чаша вряла вода. Оставете да се запари 5- 10 минути, после прецедете. Подсладете с мед. Пийте по 2 лавандулачаши, за предпочитане преди лягане.

Смес за чай за дихателните пътища:

Смесете 1 чаена лъж. цвят от лавандула с 1 чаена лъж. мента. Залейте сместа с 1 чаена чаша вряла вода, оставете да се запари 5 минути, след това прецедете. Подсладете с мед. Пийте по 3 чаши на ден.

Олио:

Отделете 1 шепа сухи или свежи лавандулови цветове от стъблата, поставете ги в буркан с винтова капачка и налейте в него 1 чаена чаша зехтин. Оставете сместа да кисне 3 дена на слънчево и топло място. Прецедете зехтина, като изтискате старателно остатъка от лавандулата. Съхранявайте в непрозрачна бутилка.

Баня:

Залейте около 100 г цвят с 1 л вряла вода. Оставете да кисне 10 минути, после добавете отварата към водата за вана.