Крупозна пневмония

Крупозна пневмония

Крупозната пневмония е остро инфекциозно-алергично заболяване на белия дроб, обхващащо цял белодробен дял (лоб).

Синоними: лобарна, пневмококова пневмония

Причинител

Крупозната пневмония се причинява от пневмокок – Streptococcus pneumoniae.

крупозна пневмонияМеханизъм на развитие на болестта:

Пневмококите се откриват до 50% в устната кухина на здравото възрастно население, при което защитните бронхиални механизми предпазват организма от заболяване. Пневмония се развива при понижаване на имунитета вследствие на стрес, силно изстудяване, пациенти със спленектомия (отстранена слезка), такива със сърповидно-клетъчна анемия, имунна слабост при СПИН, хронични сърдечни и белодробни заболявания, както и при алкохолизъм.

[notification type=“notification_info“ ]Повече за алкохолната болест научете от „Алкохолизъм“.[/notification] 

За развитието на крупозна пневмония е необходимо и алергизиране на организма спрямо продуктите на стрептотока. Тази алергизация е причина за обхващането на цял белодробен дял от възпалителни процес, за изразените микроциркулаторни изменения, за стадийността в протичанито на заболяването и възможността за пълна резорбция на ексудата с последващо възстановяване на паренхима на белия дроб.

 Морфологични изменения

Крупозната пневмония протича в 4 стадия:

 1. Стадий на хиперемия (1-ви ден). Засегнатият дял от белите дробове е тъмночервен, кръвонапълнен. Микроскопски капилярите в алвеоларните стени са хиперемирани (разширени и изпълнени с кръв). При аускултация се чуват крепитации в съответната белодробна половина.
 2. Стадий на червена хепатизация (2-ри – 3-ти ден). Засегнатият дял от белите дробове е тъмночервен, кръвонапълнен, с дифузно уплътнена консистенция. Външният му вид наподобява черен дроб (хепар), откъдето идва и наименованието хепатизация. Микроскопски всички алвеоли в засегнатия белодробен дял са изпълнени с ексудат, богат на еритроцити (червени кръвни клетки) и фибрин. На този кръвен белтък се дължи уплътняването на консистенцията на засегнатия участък. При преглед се откриват бронхиално дишане, бронхофония, звънливи влажни хрипове, усилен глсов фремитус, притъпен перкуторен тон.
 3. Стадий на сива хепатизация (4-ри – 8-ти ден). Засегнатият дял от белите дробове е синкавосивкав, с дифузно уплътнена консистеция. Микроскопски всички алвеоли в засегнатия белодробен дял са изпълнени с ексудат, богат на неутрофилни левкоцити (бели кръвни клетки) и фибрин. При преглед се откриват бронхиално дишане, бронхофония, звънливи влажни хрипове, усилен глсов фремитус, притъпен перкуторен тон.
 4. Стадий на жълта хепатизация, резорбция (след 8-ми ден). През този стадий настъпва ензимно втечняване на фибрина, разрушаване на левкоцитите, отхрачване на гнойния ексудат. При аускултация отново се чуват крепитации поради навлизането на въздух в алвеолите.

Пълната резорбция на ексудата продължава около 1 месец. Ако не настъпи разтваряне и резорбиране на фибрина, то той се замества с гранулационна, а впоследствие със зряла съединителна тъкан и настъпва необратимо уплътняване и обезвъздушаване на този белодробен дял. Състоянието се нарича карнификация.

Клинична картина:

 • Заболяването често започва след простуда и появата на лабиален херпес.
 • Внезапно начало с втрисане и висока температура (за около една седмица, с тежко общо състояние);
 • Кашлица, диспнея (затруднено дишане) с участие на ноздрите в дишането.
 • Кафяво-червеникави храчки от 2-рия ден с изобилие на левкоцити.
 • Болки в гръдния кош при дишане вследствие на придружаващия плеврит.
 • Лабораторни данни – ускоряване на СУЕ, Кръвна картина – левкоцитоза (увеличаване на левкоцитите), олевяване, токсични гранулации, еозинопения (намаляване на еозинофилите), лимфопения (намаляване на лимфоцитите).
 • Рентгеново изследване – плътно, сравнително рязко отграничено голямо засенчване (наподобяващо туберкулозна пневмония или бронхиален карцином с ателектази).

[notification type=“notification_info“ ]Как изглеждат ателектазите, можете да видите в статията Задавяне с храна.[/notification] 

При ангажиране на диафрагмата болката се излъчва към дясно подребрие и може да имитира жлъчна колика, а при децата – и към дясна ингвинална област, което може да имитира симптоматиката на апендицит. Също така може да има явления от страна на стомашно-чревния тракт – гадене, повръщане и други.

[notification type=“notification_info“ ]За симптоматиката на възпаление на апендикса, прочетете „Апендицит„.[/notification]

[notification type=“notification_warning“ ]Внимание!

Към 7-ия – 9-ия ден от заболяването настъпва критично спадане на температурата с опасно за живота обременяване на сърдечно-съдовата система! Това е причината при част от болните се наблюдават оплаквания като ускорен пулс, ниско кръвно налягане.[/notification]

Лечение на крупозна пневмония:

Крупозна пневмония Крупозната пневмония се лекува успешно с антибиотици от групата на пеницилина, но терапията трябва да бъде адекватна и навременна. В противен случай могат да се развият сериозни усложнения – ендокардит, миокардит, перикардит.

 

 

 

[notification type=“notification_info“ ]За външния вид на сърце с перикардит, погледнете Ресничесто сърце.[/notification] 

Пневмококите причиняват още и възпаление на средното ухо и бактериален менингит.

Ваксиниране

Съществува убита ваксина, която се предлага за активно имунизиране на рискови пациенти. Това са хора, страдащи от хронични заболявания, трайно понижаващи техните защитни сили (виж по-горе).

[yes_list]

 • Прегледа ли ви вашият доктор, когато му казахте, че имате втрисане, кашлица и бодежи в гръдния кош?
 • Видя ли ви гърлото?
 • Преслуша ли гърдите ви със слушалката, която авторитетно виси на врата му?
 • Пипна ли ви корема?
 • Измери ли ви температурата, кръвното налягане и пулса?
[/yes_list]

[no_list]

 • Или просто ви написа рецептата за антибиотика без дори да си помръдне задника от стола зад бюрото?

[/no_list]